« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POTICAJI

Vlada će onima koji prvi put kupuju stan posuditi 200 eura po kvadratu

Pozajmica bi se davala na poček od 20 godina za što je u HBOR-u predviđeno oko 31 milijun kuna

(Bruno Konjević/Cropix)
Više o

HDZ

,

stanovi

,

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

posudba

Predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosore najavila je danas u Šibeniku kako će za desetak dana u hitnu zakonsku proceduru ići zakon o prodaji stanova po kojem bi se onima koji prvi put kupuju stan omogućila posudba od 200 eura po četvornom metru stana.

Prema vladinim proračunima tako bi se do kraja ove godine moglo prodati oko tisuću stanova rekla je Kosor na obilježavanju 20. obljetnice osnutka HDZ-a u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji.

Kako je rekla premijerka, Vlada će izdvojiti 200 eura subvencije po metru četvornom što bi otprilike za stan od 70 četvornih metara iznosilo oko 14 tisuća eura. Riječ je o pozajmici koji bi se davala uz poček od 20 godina. Za to je u HBOR- u predviđeno oko 31 milijun kuna, a taj će novac biti proslijeđen APN-u preko kojeg će oni koji prvi put kupuju stan ostvarivati subvencije, pojasnila je premijerka.

Izlazak iz krize, završetak pregovora za ulazak u Europsku uniju i borba protiv korupcije tri su osnovne zadaće u ovoj godini hrvatske Vlade pa tako i HDZ-a kazala je također Kosor na proslavi u Šibeniku.

"Više sam nego uvjerena da ćemo ostvariti sve naše planove, prije svega za ovu godinu, a to je izvući Hrvatsku iz krize. Mjere za spas gospodarstva prve rezultate pokazat će već sljedeći tjedan i bit će naznaka novog smjera u kojem ide hrvatsko gospodarstvo'', kaže premijerka.

Kosor je pozvala poduzetnike da se iz sve snage bore za očuvanje svakog radnog mjesta dodajući kako nije vrijeme da se kriza koristi kao alibi za otpuštanje radnika.

Pozvala je i oporbu i oporbene čelnike, jer, kako je rekla "trenutak je kada moramo prevladati vlastite taštine i kada se moramo zbiti kao jedan da bismo učinili dobro za sve građanke i građane Hrvatske"

Drugi veliki posao, kako je kazala, koji treba završiti u ovoj godini je dovršetak pregovora za ulazak u EU. Podsjetila je kako je već izrađen prijedlog proračuna za Hrvatsku za prve dvije godine članstva koji iznosi 3, 5 milijarde eura.

Nakon što su odblokirani pregovori za Poglavlje 23 o pravosuđu, sada je sve u rukama Hrvatske, zaključila je Kosor . Raduju je ankete koje govore o sve većoj potpori hrvatskih građana za ulazak u EU, kao i one ankete prema kojima ova Vlada ima najveću potporu građana u zadnjih pet, šest godina.

Govoreći o borbi protiv korupcije, rekla je da ta borba mora biti stalna i do posljednjeg daha, bez fige u džepu. Stoga HDZ, istaknula je, traži da se stvari raščiste te da se čisti u svačijem dvorištu, bez obzira na ime, prezime i stranačku pripadnost.

"Nema proganjanja i lova na vještice, ali institucije moraju raditi svoj posao", zaključila je Kosor. (hina/metro-portal)

13.02.2010. 16:42:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh