« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BORISLAV ŠKEGRO

BDP bi trebao početi rasti već krajem ove godine

Škegro je ocijenio da vlada ima snage za ozbiljan gospodarski zaokret i kretanje novim smjerom koji sigurno neće biti lagan, ali nudi stabilniji i dugoročniji rast od dosadašnjeg

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Youtube)
Više o

BDP

,

Borislav Škegro

,

rast

Škegro, inače član Savjeta za gospodarstvo premijerke Jadranke Kosor, izjavio je u večerašnjem Dnevniku HTV-a da bi bruto društveni proizvod (BDP) trebao početi rasti već krajem ove godine, ali da samo jedan ili dva kvartala rasta BDP-a nisu dovoljni za gospodarski oporavak.

"BDP bi trebao početi rasti već krajem ove godine, a mi stvaramo preduvjete za dugoročniji rast na zdravijim osnovama", rekao je Škegro.

Rekavši da je ekonomska situacija vrlo ozbiljna, Škegro je istaknuo da su najavljene gospodarske mjere samo početak, ali ne zato što bi za pripremu neke od njih trebalo puno vremena, već zato što sve te mjere treba staviti u logičan i konzistentan skup.

"Sve će se te mjere na kraju svesti na to kako urediti ukupno državne financije i kako s tim skupom mjera povećati gospodarsku aktivnost te riješiti probleme, poput rekordne nezaposlenosti u posljednjih deset godina", kazao je.

Na pitanje o mogućem poreznom rasterećenju gospodarstva, Škegro je rekao da bi do njega moglo uskoro doći, ali da se pri tomu ne može uzimati jedna po jedna porezna varijabla ili neki porez koji se ljudima čini loš, poput kriznoga poreza i samo to rješavati.

To se, ocijenio je, ipak treba napraviti u cjelini, odnosno potpuno repozicionirati i restrukturirati ukupne državne financije, odnosno "na tapetu" su svi porezi.

Smatra da Hrvatska ima sasvim dovoljno strateških dokumenata, ali da je problem u tomu što malo ljudi čita te dokumente te što se po njima nije postupalo pa je naša zadaća potaknuti i ubrzati njihovu realizaciju. S tim u vezi spomenuo je daljnju privatizaciju, smanjivanje javne potrošnje, poticanje privatnoga poduzetništva i izvoznu ekspanziju, a kao primjer dobroga strateškog dokumenta onaj pod nazivom "Okvir za strateški razvoj" iz 2006.

Na pitanje kako surađuje s ministrima financija i gospodarstva Ivanom Šukerom i Đurom Popijačem jer su u javnost "procurile" informacije da ne surađuju najbolje, Škegro je odgovorio da te informacije nisu utemeljene te da osobno dobro surađuje i s obojicom spomenutih ministara te s drugima. (hina/metro-portal)

13.02.2010. 22:47:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh