« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
PRIPAZITE

Zašto se treba čuvati herpesa

Osobe sa shizofrenijom imaju neuobičajenu reakciju na Epstein-Barr virus

Čuvajte se!
Čuvajte se! (Arhiva)
Više o

shizofrenija

,

herpes

,

Epstein-Barr

Shizofrenija je teško psihičko stanje koje karakteriziraju deluzije, neuobičajeno ponašanje, nemogućnost razlikovanja stvarnosti od nerealnih iskustava, a procjenjuje se da od nje u svijetu pati 21 milijun ljudi. 

Najnovija studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Schizophrenia Bulletin, pokazala je da postoji poveznica između shizofrenije i Epstein-Barrovog virusa koji uzrokuje virus herpesa i mononukleozu. 

U istraživanju su sudjelovale 743 osobe, od kojih 432 pate od shizofrenije, a 311 ih nema psihičkih problema (to je bila kontrolna grupa). Voditelj istraživanja dr. Robert Yolken i njegovi suradnici usporedili su broj antitijela na Epstein-Barr virus kod osoba koje boluju od shizofrenije i onih koje ne boluju. 

Pokazalo se da osobe koje imaju shizofreniju imaju od 1.7 do 2.3 puta više antitijela na Epstein-Barr virus. Ispitanici sa shizofrenijom nisu imali povišenu razinu antitijela na ostale tipove infekcije poput virusa koji uzrokuje vodene kozice ili virusa koji uzrokuje herpes simplex tipa 1 (koji se prenosi slinom)..

"Otkrili smo da osobe sa shizofrenijom imaju neuobičajenu reakciju na Epstein-Barr virus. Ovo ukazuje na to da prevencija i rano tretiranje Epstein-Barr virusa, možda može spriječiti pojavu teške psihičke bolesti poput shizofrenije, ali i poboljšati njezino liječenje, kod osoba koje su oboljele", poručuje dr. Robert Yolken. 

Epstein-Barrov virus se prenosi slinom, a povezuje ga se i s autoimunim bolestimapoput lupusa, multiple skleroze, rerumatoidnog artritisa i celijaklije.

15.01.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh