« Život
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
ZNATE LI? :)

Zašto se roditelji svađaju?

Vrlo je lako adresirati optužbe na račun partnera da ga je lako 'smotati' ili da je prestrog, i sve krene ponovno u krug.

Budite obitelj! :)
Budite obitelj! :) (Arhiva)
Više o

djeca

,

roditelji

,

autoritet

Roditelji se svađaju - to je istina od koje ne mogu pobjeći, jer će ama baš svako dijete prije ili kasnije čuti povišene tonove, makar nakon što ode na počinak.

Nije neuobičajeno imati jednog roditelja koji je autoritativan, a drugi autoritar. Dakle, kada je subota navečer, a vaš devetogodišnjak želi ostati kasnije vani, mjerodavni roditelj može objasniti zašto je važno pridržavati se rasporeda i važnosti sna, ali im ponuditi još 10 minuta prije nego što moraju ići u krevet, dok bi autoritativni roditelj samo čvrsto odbio i rekao im da se moraju naspavati, bez razmatranja prijedloga.

Nakon toga se roditelji počinju svađati oko načina na koji se nose sa situacijom. Počinju optužbe na račun partnera da ga je lako 'smotati' ili da je prestrog, i sve krene ponovno u krug.

Ako ste zadovoljni svojim brakom, morate to prestati raditi. Kao što kažemo djeci: treba vam mali 'time-out'. Donosimo vam par strategija koji mogu prekinuti taj ciklus svađa:

Komunicirajte - kad roditelji imaju druge stilove roditeljstva, imaju problema s prihvaćanjem mišljenja i razmišljanja drugog roditelja, ali i s objašnjavanjem svojeg stava. Odvojite vrijeme kad ste smireni i razgovarajte o postavljanju granica i posljedicama. Moglo bi vas iznenaditi mišljenje vašeg partnera, zašto osjeća neke stvari i što ih tjera na razmišljanje.

Pažljivo birajte svoje bitke - mislimo na bitke s partnerom, ne djecom. Oboje odgajate djecu zajedno i nije svaka situacija vrijedna svađe. Zato morate odlučiti koja situacija vam je izrazito važna, a gdje možete malo popustiti.

Uvijek podržite svog partnera - pred djecom, čak i kad se ne slažete s njegovim odlukama, aonda raspravljajte između vas. Pokažite 'ujedinjenu frontu' pred djecom, smanjite nepotrebne argumente i dopustite drugom roditelju da objasni svoju oduku.

Suosjećajte sa svojom djecom - kad podupirete odluku svog partnera, ali se ne slažete u potpunosti s njim, to je prilika da objasnite djetetu da vidite kako je tužno ili ljuto i da ih razumijete. Nemojte nikad omalovažavati drugog roditelja, samo izrazite svoje razumijevanje. Ako znate kako se povezati s djetetom, manje ćete zamjerati partneru jer ćete umjesto izbjegavanja rasprava, olakšati situaciju svima uključenima.

17.04.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh