« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
SAVJETI

Zašto odjeću nikad ne smijemo sušiti na radijatoru

Sušenje garderobe u stanovima povećava razinu vlage za 30 posto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija kojima su posebno izloženi najmlađi

Nemojte sušiti odjeću na radijatoru
Nemojte sušiti odjeću na radijatoru (Arhiva)
Više o

odjeća

,

sušenje

,

radijator

Pranje odjeće zimi nije baš najjednostavnija stvar zbog problema sa sušenjem, pa nerijetko posežemo za radijatorima kao sušilicama... a ne bismo trebali?

Naime, isparavanje deterdženta i omekšivača do kojeg dolazi zbog sušenja odjeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena te samim tim pojave alergija.

Stručnjaci kažu da pokraj radijatora uvijek treba držati posudu s vodom, jer se u protivnom zrak toliko isušuje, a to negativno utječe na sluznice dišnih organa koje postaje toliko suhe da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija.

Također se pokazalo da sušenje garderobe u stanovima povećava razinu vlage za 30 posto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija kojima su posebno izloženi najmlađi.

Unatoč upozorenju stručnjaka da se za sušenje odjeće pronađe alternativni način, stare metode ne odriče se čak 87 posto domaćinstava u Glasgowu, gdje je studija provedena.

Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale su vlagu, grinje, što pokazuje da se stare navike moraju promijeniti.

Simptomi infekcije dišnih organa su brojni - kašljanje, kronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina.

02.12.2017. 11:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh