Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2017. 11:14:00
SAVJETI

Zašto odjeću nikad ne smijemo sušiti na radijatoru

Sušenje garderobe u stanovima povećava razinu vlage za 30 posto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija kojima su posebno izloženi najmlađi

Nemojte sušiti odjeću na radijatoru
Nemojte sušiti odjeću na radijatoru (Arhiva)

Pranje odjeće zimi nije baš najjednostavnija stvar zbog problema sa sušenjem, pa nerijetko posežemo za radijatorima kao sušilicama... a ne bismo trebali?

Naime, isparavanje deterdženta i omekšivača do kojeg dolazi zbog sušenja odjeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena te samim tim pojave alergija.

Stručnjaci kažu da pokraj radijatora uvijek treba držati posudu s vodom, jer se u protivnom zrak toliko isušuje, a to negativno utječe na sluznice dišnih organa koje postaje toliko suhe da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija.

Također se pokazalo da sušenje garderobe u stanovima povećava razinu vlage za 30 posto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija kojima su posebno izloženi najmlađi.

Unatoč upozorenju stručnjaka da se za sušenje odjeće pronađe alternativni način, stare metode ne odriče se čak 87 posto domaćinstava u Glasgowu, gdje je studija provedena.

Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale su vlagu, grinje, što pokazuje da se stare navike moraju promijeniti.

Simptomi infekcije dišnih organa su brojni - kašljanje, kronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina.

02.12.2017. 11:14:00
http://metro-portal.hr/zasto-odjecu-nikad-ne-smijemo-susiti-na-radijatoru/108907/