« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
PAZITE NA ZDRAVLJE

Zašto nikad ne biste trebali izvaditi krajnike

Novo istraživanje pruža dokaz da se kritična vrsta imunoloških stanica može razviti u ljudskim krajnicima

Dugoročno su krajnici potrebni zbog imuniteta
Dugoročno su krajnici potrebni zbog imuniteta (Arhiva)
Više o

krajnici

,

vađenje krajnika

,

tonzilektomija

,

za i protiv

Liječnici već desetljećima propisuju tonzilektomiju za osobe s periodičnim grloboljama. Međutim, zdravstveni stručnjaci sada znaju da su dugoročni rizici ovog zahvata dioaktivni za ukupni imunitet i nadilaze bilo koju kratkoročnu dobrobit.

Prethodno istraživanje na Sveučilištu u Buffalu je pokazalo da uklanjanje krajnika i adenoida rezultira manjim nemirom i ostalim motornim aktivnostima koje se provode vježbom a rezultiraju povećanjem težine.

U drugom je istraživanju, koje je uključivalo 300 djece u dobi od 2 do 8 godina, savjetovano da izvade krajnike. Oni koji su izbjegli operaciju su imali manje godišnjih posjeta liječniku i platili su manju rezultirajuću cijenu zbog temperature i infekcije grla.

Novo istraživanje pruža dokaz da se kritična vrsta imunoloških stanica može razviti u ljudskim krajnicima. Ove stanice, nazvane T limfociti ili T stanice, su naučene da se razviju isključivo u timusu, organu imunološkog sustava koji se nalazi pored srca

Istraživanje, kojeg su vodili istraživači sa Sveučilišta Sveobuhvatnog Centra za Rak države Ohio (Ohio State University Comprehensive Cancer Center) - Arthur G. James Bolnice za Rak i Richard J. Solove Istraživački Institut (OSUCCC-James), može poboljšati razumjevanje raka T stanica, autoimunoloških bolesti i važnosti prve linije imunološkog obrambenog mehanizma kao što su krajnici.

Istraživanje je odredilo T stanice u pet različitih razvoja u krajnicima. Ovi stupnjevi, koji su određeni korištenjem molekularnog prikaza na stanicama, su bili vrlo slični stupnjevima razvoja T stanica u timusu, iako su uz to pronađene i neke razlike.

Istraživanje je također otkrilo da se stanice razvijaju u određenim ragijama krajnika, u područjima vlaknastih skela krajnika, vrlo osjetljivom i važnom dijelu primarnog imuniteta. Otkrića su objavljena u Časopisu za Klinička Istraživanja.

"Već dugo vremena se zna da je funkcionalni timus neophodan za razvoj potpunog repertoara T stanica, ali kontroverzno je bilo pitanje da li tvornica T stanica postoji van timusa," kaže ravnatelj istraživač dr. Michael A. Caliguri, direktor Sveobuhvatnog Centra za Rak države Ohio i glavni izvršni direktor James Cancer Bolnice i Solove Istraživačkog Instituta.

Razvojni put T stanica u timusu; prikaz vlasništvo Nature Reviews

Vjerujem da istraživanje odgovara na to pitanje. Ovo je prvi izvještaj koji opisuje shvatljivi postupni model razvoja T stanica van timusa."

To također povlači mnoga pitanja. Caliguri napominje da je još uvijek nejasno da li T stanice koje se razvijaju u krajnicima također tamo i sazrijevaju ili napuštaju krajnike kako bi sazrile negdje drugdje. S obzirom da nisu poznate potpune implikacije koje  ovaj  ima na ljudsko zdravlje i bolest, odstranjivanje krajnika bi svakako trebalo razmatrati kao posljednje utočište jer bi se moglo raditi o dugoročnim implikacijama.

Caliguri, McClory i njihovi kolege su proveli istraživanje koristeći tkivo krajnika djece koja su prošla tonzilektomiju u Općoj Dječjoj Bolnici u Columbusu i tkivo timusa dobiveno od djece koja su podvrgnuta operaciji prsišta.

Koristeći molekularne značajke T stanica dok se razvijaju u timusu, istraživači su identificirali pet populacija T stanica u sazrijevanju u krajnicima. Na primjer, oni su otkrili da prve dvije skupine iz grupe sličnih A stanica najranije faze T stanica koje su razvijene u timusu, dok su stanice iz pete skupine bile slične skoro zrelim T stanicama u timusu.

Također su pokazali da svih pet staničnih skupina imaju kapacitet razvitka u T stanice u laboratorijskim pokusima i da su prve četiri populacijske skupine imale kapacitet razvoja u imunološke stanice zvane stanice prirodni ubojice.

Ukupno, naš rad ukazuje na to da krajnici služe kao tvornica T stanica, zajedno s timusom," kaže Caliguri. " Nadalje, moramo naučiti koji omjer T stanica je izveden unutar krajnika u usporedbi s timusom."

Izvor: Znanost.com
07.04.2012. 21:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh