« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
HMMM...

Zašto nije loše raditi - stojećki

Raditi možete i stojeći, naravno uz određene prilagodbe i mogućnost da povremeno odmorite noge, za razliku od ljudi koji jednostavno moraju cijeli dan provesti na nogama

Nemojte samo sjediti na poslu
Nemojte samo sjediti na poslu (Shutterstock)
Više o

posao

,

rad

,

stajanje

Moderni uredi postaju sve sličniji stanovima, rekli bi neki, a jedan od trendova koji se u zadnje vrijeme pojavljuje je i - stajanje na poslu. Naravno, tu ne mislimo na ljude koji po prirodi posla moraju stajati cijeli dan, već upravo na one koji bi ga inače proveli sjedeći za računalom. Štoviše, takvima je to sjajna stvar jer će biti zdraviji i skinuti koji kilogram viška.

Naime, tijelo i u mirovanju sagorjeva kalorije, no razlika je sjedite li ili stojite, pokazalo je istraživanje koje su zajedno proveli španjolski i američki znanstvenici

U eksperimentu o učincima stajanja na tijelo su sudjelovale 1184 osobe, a prosječan sudionik imao je 33 godine i 65 kilograma.

Ispostavilo se da se 0,15 kalorija potroši više dok stojimo, a razlika je očitija kod muškaraca, nego kod žena. Muškarci za šest sati stajanja potroše 54 kalorije.

"Ako za šest sati stajanja potrošite 54 kalorije više, nego kada biste sjedili, onda dugoročni učinak nije zanemariv - to je deset kilograma manje za četiri godine, za osobu koja ima 65 kilograma.

Stajanje ne samo da sagorjeva više kalorija, već zbog aktivnosti mišića smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara te dijabetesa", objašnjavaju autori studije. 

Sve se ovo odnosi i na, primjerice, vožnju u javnom prijevozu - pa nemojte uskočiti u prvi stolac i izvaditi mobitel, budite na nogama i gledajte svijet oko sebe.

02.02.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh