« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
EH, DA... :)

Zašto sve ranije gubimo kosu?

Hormonalne promjene, autoimune bolesti, poremećaji štitnjače i stres su među poznatim uzrocima gubitka kose kod mladih muškaraca i žena

Sve je više ćelavih...
Sve je više ćelavih... (Shutterstock)
Više o

gubitak kose

,

ćelavljenje

,

milenijalci

Stres, prehrana, ali čak i različiti tretmani za kosu, neki su od mogućih razloga zašto mlađe generacije gube kosu sve ranije. Novo istraživanje otkrilo je da ljudi u Kini u svojim dvadesetima godina počinju ćelaviti ranije od generacije prije njih.

Podaci su prikupljeni iz istraživanja u kojem su sami sudionici, oko 4.000 njih sa Sveučilišta Tsinghua u Pekingui. istraživači kažu da je čak 60 posto njih primijetilo da gube značajne količine kose.

25 posto ispitanika reklo je da nisu primijetili gubitak kose, dok im prijatelji ili obitelj nisu na njega ukazali, a 40 posto je odgovorilo da su sasvim svjesni ispadanja kose. Istraživači su također izvijestili da su studenti koji će najćešće 'prijavili' ćelavost, studirali znanost, matematiku ili automobilsko inženjerstvo.

Milenijalci i gubitak kose

Iako je ćelavost obično povezana s godinama, sve veći broj milenijalaca (osoba od 1983. do2000. godine), kaže da doživljava gubitak kose.

Hormonalne promjene, autoimune bolesti, poremećaji štitnjače i stres su među poznatim uzrocima gubitka kose kod mladih muškaraca i žena. Međutim, prehranatakođer može snažno utjecati na zdravlje kose.

Rastuća popularnost vegetarijanske i veganske prehrane može pridonijeti tisućljetnom gubitku kose. Značajno smanjen unos proteina, kao i nedostatak cinka, vitamina D i drugih hranjivih tvarima u prehrani, mogu negativno utjecati na rast kose.

Koliko je veliki faktor stres?

Stres može utjecati na životni ciklus rasta vaše kose. Obično, vaša kosa raste, prestane rasti i konačno ispadne. Faza rasta ljudske vlasi traje od dvije do šest godina. Nakon faze rasta, kosa ulazi u kratku fazu kada se folikul malo smanjuje. Slijedi telogenska faza kada je kosa 'stabilna'. Konačno, kosa ulazi u egzogenu fazu tijekom koje pada. Ovo je kontinuirani proces i normalno je da nam ispadne između 50 i 100 vlasi svaki dan.

Stres može prekinuti proces rasta kose 'premještanjem' dlačica iz faze rasta prerano. To može uzrokovati pad veće količine vlasi.

Prekomjerena 'briga' za kosu također može doprinijeti gubitku 

Prekomjerno izbjeljivanje i bojanje može ozbiljno oštetiti kosu. Težina i napetostekstenzija mogu također oslabiti folikula vlasi, uzrokujući da više vlasi ispada.

Ako ste zabrinuti zbog stanjivanja kose ili ćelavosti, posjetite dermatologa kako bi otkrili što se može učiniti. Postoje medicinske, prehrambene i druge intervencije koje mogu pomoći.

02.02.2018. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh