« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
UMJERENOST PRIJE SVEGA

Zašto nije dobro s lakoćom opraštati svaki partnerov prijestup

James McNulty sa Sveučilišta Tennessee tvrdi da pretjeranim opraštanjem partneru samo dajemo pvooda da nastavi slošim ponašanjem - potrebno je pronaći zlatnu sredinu

Nemojte baš uvijek s lakoćom opraštati
Nemojte baš uvijek s lakoćom opraštati (Shutterstock)
Više o

ljubav

,

brak

,

veze

,

opraštanje

Opraštati baš svaku pogrešku svoje bračnog partnera možda i nije najbolja ideja jer onaj tko previše oprašta u budućnosti može očekivati samo još gore ponašanje supružnika. James McNulty sa Sveučilišta Tennessee tvrdi da se prednosti oprosta trebaju dobro odvagati i usporediti sa svim rizicima koji ga prate. „Možda će vam biti bolje ako oprostite, ali pitanje je što vas čeka dalje na putu", rekao je McNulty za LiveScience. On je su svojem istraživanju mjerio odnos između sklonosti partnera da oproste i njihove sklonosti verbalnoj i fizičkoj agresiji. Kod partnera osoba koje su manje sklone opraštanju zabilježen je pad slučajeva agresivnog ponašanja. Ako je osoba pak sklona pretjeranom opraštanju, negativno ponašanje drugog partnera će se nastaviti (najmanje četiri godine), kaže McNulty i samo pogoršavati. Istraživanje se temeljilo na vođenju dnevnika odnosa kojeg su ispunjavali novopečeni mladenci, njih 135, tijekom jednog tjedna. Prilikom vođenja dnevnika, mladenci su morali odgovarati na pitanja kao što je ono je li partner učinio nešto što ih je zaista uzrujalo te bi li mu oprostili za taj prijestup.

Muškarci su 'prijavili' da su se žene loše ponašale tijekom 29 posto vremena tog tjedna. Žene su pak tvrdile da su se muškarci loše ponašali tijekom 34 posto tog vremenskog perioda. Na kraju se pokazalo da bi bračni partner koji je s lakoćom opraštao prijestupe onome drugom idućeg dana dva puta češće doživljavao loš tretman i ponašanje svojeg bračnog sudruga. Kod onih koji su teže opraštali i koji su se ljutili, partner je pogađate dva puta rjeđe nastavljao s prijestupima. Međutim, rezultati ne sugeriraju da je uvijek dobro teže opraštati, ali nije dobro ni previše opraštati, kaže McNulty čije je istraživanje detaljnije predstavljeno u Časopisu za obiteljsku psihologiju (Journal of Family Psychology). „Ako ti oprostim, onda ti dajem razlog ne prestaneš (s takvim ponašanjem)", smatra McNulty. Zaključak - umjerenost je najbolja. Zar ne?

08.01.2011. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh