« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
PRIOPĆENJE

Zašto nema referenduma o referendumu

Sramotna politika bivših i sadašnjih vladajućih izbjegava održati referendum o načinu provođenja referenduma

Ovu hrpetinu potpisa sindikati su predali prošloj Vladi
Više o

referendum

,

sindikati

,

referendum o referendumu

Svi znamo priču ... Sindikati su skupili dovoljno glasova za održavanje referenduma kojim bi se olakšalo održavanje referenduma, tj. bilo bi potrebno bitno manje potpisa za to. Jadranka Kosor je vješto prebacila lopticu Milanoviću u krilo, obećavši da će to biti drugo referendumsko pitanje na referendumu o ulasku u EU. E, neće ...

Stoga su sindikati odlučili podsjetiti vladajuće na obaveze, a priopćenje SSSH prenosimo u cijelosti:

U vezi s neprovođenjem izjašnjavanja građana o tzv. referendumu o referendumu istodobno s referendumom o članstvu Republike Hrvatske u Europskoj Uniji, koji će biti organiziran 22. siječnja ove godine, Predsjedništvo Vijeća SSSH na današnjoj sjednici zaključilo je sljedeće :

  • SSSH je očekivao da će nova Vlada poštovati postignute sporazume prethodne Vlade sa socijalnim partnerima, kao i obveze koje iz njih proizlaze, uključujući i Sporazum što su ga 23. studenoga 2010. godine potpisali Vlada RH i pet sindikalnih središnjica, a koji, među ostalim, sadrži i organiziranje referenduma o referendumu.

  • O neprikladnosti postojećih uvjeta za provođenje građanskog referenduma dovoljno govori činjenica da tijekom 20 godina samostalnosti Hrvatske nijedna opcija, osim sindikata, nije uspjela prikupiti dovoljan broj potpisa, iako je niz pitanja i inicijativa izazivalo značajno zanimanje javnosti, te je jasno kako je sadašnji institut referenduma praktički neupotrebljiv i nesvrsishodan.

  • Ne inzistirajući na istodobnoj provedbi obaju referenduma, SSSH i dalje inzistira na ublažavanju kriterija za referendum na inicijativu građana. Želeći vjerovati u vjerodostojnost nove vlasti, kao i da je njihova podrška sindikatima tijekom prikupljanja potpisa 2010. godine bila iz pravih a ne populističkih razloga, a istupi tijekom predizborne kampanje iskreni, očekujemo izmjenu Ustava RH u dijelu koji se odnosi na potreban broj potpisa, za što bi se, s obzirom na Sporazum sa sindikalnim središnjicama, mogla očekivati i potpora sadašnje oporbe.

  • Ako Vlada RH doista želi omogućiti svrsishodnost instituta referenduma temeljem građanske inicijative, te ima konkretno rješenje za to pitanje, bilo bi korektno ne samo odgovoriti sindikatima na njihovu pisanu inicijativu, već o tome informirati i javnost. Hrvatski su građani svakako zaslužili konačno dobiti otvorenu Vladu, koja afirmativno gleda na mogućnost aktivne participacije građana u donošenju političkih odluka i koja je spremna ovaj institut urediti na način da ga zaista bude moguće koristiti u praksi.

  • Zbog navedenih razloga, SSSH očekuje hitan odgovor Vlade RH, na već dostavljenu sindikalnu inicijativu, o tome kako će i kada provesti ublažavanje uvjeta za građanski referendum.

  • Na kraju, s obzirom na to da je SSSH još potkraj prošle godine definirao svoje prioritete za početak ove godine i već ih uputio Vladi RH a odnose se na potrebu hitnog rješavanja kolapsa industrije, odnosno proizvodnog sektora u cjelini, SSSH neće biti jedan od aktivnih organizatora novoga prikupljanja potpisa građana za referendum o referendumu koje najavljuju neke sindikalne središnjice, ali će solidarno podržati takvu moguću akciju.

 

10.01.2012. 12:28:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh