« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
Tajne tajanstvenih

Zašto ne možemo pronaći Džingis-kanovu grobnicu?

Kažu da je puna svakojakih blaga i bogatstava, no Mongoli nam ne daju prići.

Džingis-nan/Wikipedija

Jednom davno Džingis-Kan je vladao područjem od Tihoh oceana do Kaspijskig jezera, a želja mu je bila da ga nakon smrti pokopaju u tajnosti. 

Vjerni vojnici nosili su njegovo tijelo kući, ubijajući putem sve koji su im se našli na putu, a kad je napokon bio pokopan, na 1 000 su konjeva jahali preko njegovog goba kako bi prekrili svaki njegov trag.

Trebalo je 800 godina da se grob prvi puta pronađe.

Ekspedicije iz različitih država koristile su različite medote kako bi grobu pokušale ući u trag, no najveći interes za pronalaskom groba dolazi iz svijeta, Mongoli ga ne žele ni tražiti.

Džingis-kanov lik krasi mongolske novčanice, a po njemu je nazvana i vodka, a Mongle uz želju za neotkrivanjem lokacije groba veže romantična ideja da će svijet nestati ako se pronađe posljednje počivalište Džingis-kana.
Ona svoje korijene vuče iz legende o Tamarlanu (Timur ili Timur Lenk), osnivaču Timuridskog carstva iz 14.stoljeća. Njegov su grob sovjetski arheolozi otvorili 1941., nakon čega je došlo do invazije načističkih vojnika u SSSR, a time je započeo Drugi svjetski rat na istočnoj fronti. Oni praznovjerni to zovu uzrok i posljedica.

No, Mongoli su uvjereni da praznovjerje nema ništa s time. Tvrda da Džingis-kan nije želio biti pronađen, a sada otvarati njegov grob bilo bi ponašati se protiv njegovih želja. Mongolija je zemlja duge tradicije i ponosa, mnoge obitelji još uvijek na zidove vješaju tapiserije s likom osvajača, a neki se čak nazivaju njegovim 'zlatnim potomcima' trudeći se slijediti obiteljsko stablo u njegovo doba. 

Potraga za grobom

Osim kulturoloških razloga koji sprječavaju pronalazak groba, postoje i oni tehnički. Mongolija je velika zemlja- sedam je puta veća od Ujedinjenog Kraljevstva, a premala joj je prekrivenost cestama. Samo Grenland i pokoji otočić imaju manje stanovnika od Džingis-kanove domovine. Na svakom koraku istraživače okružuje divljina.

Dr. Diimaajav Erdenebaatar (Department of Archaeology at Ulaanbaatar) vodio je ekspediciju nazvanu Gurvan Gol ('Tri rijeke') 1990.godine u vrijeme Mongolske demokratske revolucije koja je osujetila njegove planove.

Danas se bavi iskapanjem dvije tisuće godina starog groblja Xiongnu kraljeva u provinciji Arkhangai. On vjeruje da su Xiongnu preci Mongola, što je teorija u koju je vjerovao i Džingis-kan. To bi moglo značiti da su imali slične ceremonije pokapanja, što bi ga moglo navesti na trag prema grobu kojeg traži. 

Xiongnu kraljevi pokopani su više od 20 m ispod zemlje u drvenim prostorijama, a grobovi su na površini označeni kamenjem poslaganim u pravokutnom obliku. Dr. Erdenebaataru deset je godina trebalo da iskopa prvi grob koji je prethodno bio opljačkan, no i dalje je bio pun vrijednih predmeta koji dokazuju diplomatski doseg Xiongnu civilizacije: kineska bojna kola, rimsko staklo i puno različitih metala.

Mnogi vjeruju da će i Džingis-Kanova grobnica biti ispunjena sličnim dobrima koje je skupljao preko cijelog Carstva, a zbog toga interes stranaca i jest toliko velik. No ako je ratnik bio pokopan u Xiongnu stilu, bit će to nemoguće znati. Tko će ga pronaći ispod 20 metara zemlje?

Dr. Erdenebaataru ni sam nije siguran hoće li grobnica ikad biti pronađena.

Folklorne priče prenose da je Džingis-Kan pokopan na vrhu planina Khentii, zvanom Burkhan Khaldun, oko 160km sjeveroistočno od Ulaanbaatara, glavnog grada Mongolije. Za vrijeme mladosti Džingis-Kan se skrivao u tim planinama, a želio se tamo vratiti nakon smrti. 

"To je sveta planina," tvrdi Dr. Sodnom Tsolmon, (Sveučilište Ulaanbaatar). "Ali to ne znači da je tamo pokopan."

Puno je kontradikornih tvrdnji oko stvarne lokacije groba. Kako bi 1 000 konja moglo jahati po vrhu planine? I koje točno planine, ako je mongolski etnolog S. Badamkhatan identificirao 5 vrhova koji se nazivaju Burkhan Khaldun?

Džingis-kan najveći je mongolski junak. Zapadni svijet sjeća se jedino onoga što je osvojio, ali Mongoli razmišljaju o onome što je stvorio. Njegovo Carstvo povezivalo je Istok i Zapad i omogućilo putu svile da se razvije. Osnovao je poštansku službu i uveo papirnati novac. 

Džingis-kan nije samo osvojio svijet, on ga je civilizirao.

Mongoli vjeruju, da je Džingis-kan želio biti pronađen, ostavio bi nekakav trag.

 

Izvor.

Piše: Andrea Holi
26.07.2017. 12:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh