« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
Što to radimo?

'Tamna tvar' prijeti planeti

Kako su povezani led na Grednlandu, požari u Kanadi i industrijska središta Kine i Europe?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

otapanje ledenjaka

,

Grenland

,

tamna tvar

Prema BBC-u, znanstvenici postaju sve zabrinutiji povećanjem opće temperature na Zemlji koja je zbog ljudskog faktora sve više u porastu. Naime, povišene temperature potiču stvaranje morskih algi i zatamnjuju površinu ledenjaka.

Najveća ledena površina na sjevetnoj polutci nalazi se na Grenlandu. Njezina debljina iznosi do 3 kilometra, a u posljenjih dvadesetak godina na Grenlandu se otopilo više leda nego što ga je dobivao zimi. Svake godine, otopljeni led s Grenlanda podiže razinu oceana za 1 milimetar, a kada bi se cijeli ledeni pokrov otopio, oceanska površina podigla bi se za oko 7 metara, potopivši time veliki broj priobalnih gradova diljem svijeta.

No, postoji još jedan čimbenik koji pridonosi tom otapanju, a njega su s BBC-a nazvali 'tamnom tvari'. Radi se o morskim algama. Ledeni pokrovi odbijaju ukupno 90% Sunčevih zraka, dok alge propuštaju više od 75%. Alge na Grenlandu zapažene su još prije punog stoljeća, no tek su u proteklih nekoliko godina znanstvenici počeli istraživati koliki bi zapravo mogle imati utjecaj na otapanje leda.

Jedno od istraživanja koje je provodio Dr. Andrew Tedstone sa Sveučilišta u Bristolu pokazalo je satelitske snimke s trendom tamnjenja leda, a one su dokazale da površine s najviše 'tamne tvari' najbrže tope led.

Petogodišnji britanski istraživački projekt 'Black and Bloom', koji je započeo spomenuto isrtaživanje, svoje će rezultate objaviti za 2 godine. Dosadašnja su istraživanja dokazala da su ledeni pokrovi prekriveni raznoraznim zagađenjima koje su tamo donijeli vjetrovi, a među kojima je i prašina prouzročena požarima u Kanadi, i zagađenje iz industrijskih središta Kine, Europe i Amerike. 

Ipak, većina 'tamne tvari' koja pokriva ledenjake i topi ih, ne samo na najtanijim rubnim dijelovima, već i u unutrašnjosti ledenih santi, biološkog je porijekla, a raznovrsne alge boje led u crnu, zelenu ili svijetloljubičastu boju, što je najprije privuklo znanstvenike po dolasku na mjesto istraživanja.

Nadalje, Stefan Hofer, još jedan član istraživačkog tima, otkrio je još jedan čimbenik koji omogućava brže topljenje ledenog pokrova- oblake, koji su se iznad Grenlanda u posljednjih dvadesetak godina smanjili za 15%. Njihova smanjena gustoća i vedro nebo kada to ne bi trebalo biti, krivo je za dodatnih dvije trećine otapanja.

Međutim, ne zna se kakav bi utjecaj ta činjenica mogla imati na alge. Osim što otapaju led, alge ipak štite, u koliko god malom postotku, od Sunčeva zračenja, što znači da bi veća količina ultra crvenih zraka mogla potaknuti njihovo uništenje.

 

25.07.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh