« Život
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
IMAMO IDEJU

Zašto ne bismo pomaknuli sat za pola sata unaprijed jednom za svagda?

Nakon što su Rusi pretprošle jeseni prestali pomicati sat, čuju se glasovi protiv pomicanja vremena i u Austriji

Ne bilo bilo najbolje pomaknuti kazaljke za pola sata?
Ne bilo bilo najbolje pomaknuti kazaljke za pola sata? (Arhiva)
Više o

pomicanje kazaljki

,

pomicanje sata

,

ljetno vrijeme

,

ljetno radno vrijeme

,

Daylight Savings Time

Pomicanja sata unaprijed i prelazak na ljetno računanje vremena postalo je uobičajeno u svijetu, no javlja se sve veći broj protivnika te ideje. Prema podacima Auto Cluba Europe, nakon pomicanja kazaljki redovna je pojava povećan broj automobilskih nesreća u travnju, pa je tako u Njemačkoj rast iznosio ogromnih 29% 2009. godine, dok je 2010. bilo 21% više nesreća.

Pošto je potrebno otprilike 72 sata da bi se tijelo priviklo na novi bioritam, najopasniji je ponedjeljak nakon promjene vremena kada su vozači još uvijek neispavani i neprilagođeni, što im usporava reakcije na cesti pa se broj nesreća drastično povećava.

Među protivnicima je i čelnik austrijske Slobodarske stranke Koruške (FPK) Uwe Scheuch koji smatra da pomicanje kazaljki treba ukinuti. Naime, prošlogodišnje istraživanje instituta Gallup instituta pokazalo je da 48 posto Austrijanaca smatra da ne treba pomicati kazaljke na satu. Oko svrsishodnosti promjene vremena u Austriji započeta je diskusija, na inicijativu čelnika FPK-a koji tvrdi da koncept uštede energije, zbog kojeg je Austrija 1979. uvela ljetno vrijeme ne funkcionira. Takvu tvrdnju osnažuje i istraživanje provedeno na sedam milijuna kućanstava u Indiani koje je nepobitno utvrdilo da se potrošnja energije povećava tri do četiri posto tijekom ljetnog računanja vremena.

Scheuch ističe da troškovi grijanja opadaju na proljeće, ali tijekom ljeta potrošnja energije raste zbog vrućina zbog kojih građani koriste klima uređaje, pa nema nikakve uštede na osnovu promjene vremena. Uz to je najavio da će stupiti u kontakt s Europskom komisijom i austrijskim parlamentom kako bi se ukinula ova praksa.

Inače, pomicanjem kazaljki na satovima za sat unaprijed, s 02:00 na 03.00 sata 31. ožujka, počinje ljetno računanje vremena. Na osnovu Zakona o računanju vremena, ljetnje računanje vremena u Hrvatskoj završava se zadnjeg vikenda u listopadu. Cilj pomicanja sata uglavnom je ušteda električne energije. Ljetno računanje vremena je kod nas prvi put uvedeno 27. ožujka 1983. godine.

Svi roditelji male djece znaju koliko im gnjavaža zadaje pomicanje kazaljki jer poremećuje dječju prirodni bioritam. U Rusiji se od prošle godine ne pomiče vrijeme jer je Medvedev odlučio pretprošloga listopada da Rusija ostane na ljetnom vremenu. 

Najbolja varijanta u svakom pogledu bila bi pomicanje sata za pola sata unaprijed jednom, bez ikakvih daljnjih korekcija. Na taj bi se način kvalitetno uspostavio novi bioritam koji se ne bi mijenjao, a ovakvo kompromisno rješenje vjerojatno bi zadovoljilo zagovornike i jedne i druge opcije.

30.03.2013. 20:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    MajaK
    25.03.2012. 15:41
    slažem se u potpunosti. pomicanje sata samo donosi probleme, uštede nema, ali zato ima puno kašnjenja na posao i slično....
  2. avatar
    j.s.
    01.04.2013. 11:31
    slažem se... od same pomisli na pomicanje vremena sad 7 dana pod stresom :/ ja bi isto ostala na ljetnom vremenu :)
  3. avatar
    Renato
    14.03.2020. 23:31
    Moje mišljenje u Hrvatskoj trebalo biti drugačije vrijeme to jedno takvo jest da bi najbolje bilo pomaknuti jednom kazaljke za pola sata unaprijed i ne treba mijenjati vrijeme zimi te bismo tako dobli pola sata sunca više i ljeti, i zimi kad nam bi to najviše značilo, a mislim to je pozitivno i novo moderno vrijeme.
  4. avatar
    Renato
    20.03.2020. 22:20
    Moje mišljenje u Europi i Hrvatskoj trebalo biti drugačije vrijeme to jedno takvo jest da bi najbolje bilo pomaknuti jednom kazaljke za pola sata unaprijed i ne treba mijenjati vrijeme zimi te bismo tako dobli pola sata sunca više i ljeti, i zimi kad nam bi to najviše značilo, a između zimsko vrijeme u 02:00 sata i ljetno vrijeme u 03:00 sata prelaska u nove sredine vrijeme na 02:30 sata to znači izjednačivanje novo moderno standardno vrijeme prema drugačije vrijeme onda više ne mijenja sata ni zimsko vrijeme ni ljetno vrijeme.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh