« Život
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
HAJ HOOO ...

Zašto nas glazba potiče da bolje radimo

Zašto je pjesma navijača toliko poticajna za nogometaše, a seljaci pjevaju na poljima - zato što je glazba poticaj za mišiće

Uz glazbu se bolje radi
Uz glazbu se bolje radi (DeviantArt)
Više o

glazba

,

koncentracija

,

rad

,

pjevanje

Ono što znamo još iz filmova u kojima robovi na plantažama pjevaju kopajući i berući pamuk dokazali su znanstvenici na institutu Max Planck - glazba potiče fizičke radnike da ulože više truda nego inače, a da to i ne osjete.

Naime, fizički se napori čine manje teškim uz određeni stalni ritam, a istraživanje je pokazalo da ovaj recept vrijedi i za sportaše, a ne samo fizičke radnike. Rezultati istraživanja sugeriraju da su mišići radnika bolje koordinirani kad slušaju glazbu, a uz to se ljudi osjećaju manje iscrpljeni. 

Već su neka dosadašnja istraživanja pokazala da glazba odvlači mozgu pažnju od boli, a ovo tvrdi da je recept rad u ritmu. Znanstvenici su tijekom istraživanja pratili kretanje mišića, unos kisika i osjećaj ispitanika, zaključivši da je glazba pokretačka snaga za učinkovit rad, kao i sredstvo odvlačenja pažnje. 

Neki glazbeni žanrovi od svojih su početaka povezani s teškim fizičkim radom, kao što su gospel i blues, a sada se sličnom formulom uspjeha koriste sportaši koji vrhunske rezultate postižu pjevanjem, glazbom i skandiranjem navijača.

Stoga, kad vas sljedeći put zapadne čišćenje cijele kuće, odvrnite omiljenu glazbu i u njenom ritmu odradite posao u trenu.

19.10.2013. 09:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh