« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 28 dana i 23 sata
ZZZZ

Zašto nam treba dovoljno sna?

Svi mi se nađemo u situaciji kada nam san postaje luksuz, jer treba završiti neke poslove... no, treba paziti i na sebe, kažu znanstvenici

Koliko je sna potrebno?
Koliko je sna potrebno? (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

Potrebno je ne samo čvrsto, već i dovoljno spavati jer su znanstvenici pronašli čvrstu poveznicu između premalo sna i bolesti. Rezultati su objavljeni u časopisu Sleep

"Nije bilo presudno koliko su ispitanici stari, razina stresa koju osjećaju, rasa, obrazovanje ili prihodi, kao ni jesu li ili nisu pušači. Duljina spavanja jasno je povezana s obolijevanjem i pokazala se ključnim faktorom", objašnjava autor studije, psihijatar Aric Prather sa Sveučilišta San Francisco. 

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti manjak sna nazivaju javnozdravstvenom epidemijom, povezujući ga s automobilskim nesrećama, industrijskim katastrofama i medicinskim greškama. Prosječan Amerikanac spava manje od šest sati na noć, a vjerojatno ni u Europi situacija nije puno drugačija. 

Odavna znamo da je kvalitetan san bitan za zdravlje, odnosno da je loš povezan s kroničnim bolestima, slabim imunitetom pa čak i preranom smrću. 

Pratherova prethodna istraživanja pokazala su da su ljudi koji spavaju manje sati, manje zaštićeni od bolesti nakon primanja cjepiva. Ostale studije potvrdile su da je san jedan od čimbenika koji reguliraju razinu T-stanica, ključnih za imunitet, u organizmu.

U ovom istraživanju sudjelovala su 164 volontera koji su pOdvrgnuti dvomjesečnim zdravstvenim pregledima, intervjuima i upitnicima kako bi se utvrdili temeljni faktori koji mogu utjecati na zdravlje stres, temperament i upotreba alkohola i cigareta.

Istraživači su tjednima prije prije, no što su ispitanike zarazili virusom prehlade utvrdili njihove navike vezane uz spavanje, koristeći senzor nalik satu koji je mjerio kvalitetu sna tijekom noći.

Zatim su ih smjestili u hotel, izložili virusu kroz sprej za nos i pratili ih tjedan dana, prikupljajući dnevne uzorke sluzi kako bi vidjeli je li se virus uhvatio.

Otkrili su da su ispitanici koji su spavali manje od šest sati noću, imali 4,2 puta veću vjerojatnost da se prehlade u usporedbi s onima koji su spavali više od sedam sati, dok je kod onih koji su spavali manje od pet sati vjerojatnost da se prehlade bil 4,5 puta veća.

"Neispavanost povlači za sobom puno ozbiljnije posljedice od umora, bezvoljnosti i dekoncentracije. Premalo sna bitno utječe na tjelsno zdravlje", upozorava autor studije za portal Sveučilišta San Francisco.

13.11.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh