« Život
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
ORGANIZACIJA

Zašto nam je dan uvijek prekratak?

Nemate vremena? Vjerovali ili ne, nisu krivi ni izvanzemaljci ni političari, a bogami niti lijeni kolege, jedinog krivca za takvo stanje trebate potražiti - pred ogledalom

Osjećate li se ovako?
Osjećate li se ovako? (Shutterstock)
Više o

vrijeme

,

posao

,

zaposlenost

,

organizacija vremena

Eh, kad bi dan barem imao ... xy sati, nebrojeno ste puta čuli, a vjerojatno i sami izgovorili kad ste se u poslijepodnevnim satima našli zatrpani poslom i kućanskim obavezama. No, kao i uvijek u takvim situacijama, odgovor je jednostavan - nema dan premalo sati, nego ste neučinkoviti.

E sad, razlozi za to su razni, a znanstvenici su ih pokušali organizirati u nekoliko glavnih koji utječu na problem nedostatka vremena.

Za početak, budite se prekasno - samo par minuta ranijeg buđenja donijet će vam puno, a ako uspijete uspostaviti ritam buđenja pola sata ranije, najednom ćete primjetiti da vam je dan puno organiziraniji.

Nadalje, zaboravite na multitasking - to ne postoji, znanstveno dokazano. Oni koji tvrde da mogu u isto vrijeme raditi nekoliko stvari ili su svemirci ili lažu, jer na taj način samo obavljate više poslova - lošije. Napravite listu prioriteta, radite jednu po jednu stvar s punom koncentracijom i napravit ćete puno, puno više.

Upravljanje vremenom može se naučiti, to nije "tajna superuspješnih" koju morate platiti gomilu novaca - već i ako navečer napravite listu zadataka za sutra i ujutro je (u onom vremenu koje ste dobili zbog ranijeg ustajanja) još jednom prođete i napravite promjene koje vam se čine boljima, bit ćete učinkovitiji i organiziraniji nego prije.

Odmor je nužan, iako se vama možda čini da nije - umorni ljudi rade sporo i neučinkovito, odmorni brzo i koncentrirano. Stoga, kad tijekom dana osjetite umor, ispružite se malo ako možete ili otiđite u kratku šetnju obližnjim parkom, već će vas i petnaestak minuta osvježiti i glava će vam biti bistra i puna energije.

Za kraj, pristup poslu - pesimisti vole tvrditi da su realisti, ako ako na sve oko sebe gledate kao na problem koji samo što nije nastao, bit ćete pod ogromnim stresom koji će vas usporiti i umrtviti. 

Stoga, rano buđenje, čista glava i pozitivan stav!

23.09.2015. 13:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh