« Seks
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
STVARNO?!

Zašto nakon seksa osjećamo tugu?

Čak 46% žena tvrdi da je nakon seksa osjetilo neku vrstu, tuge, žalosti, melankolije ili stresa.

Problem je češći nego što mislite
Problem je češći nego što mislite (Pixabay)
Više o

seks

,

tuga

,

postkoitalna depresija

Ako ste ikad osjetili neobjašnjivu i neugodnu tugu nakon seksa, niste jedini. Zapravo, 46% žena koje su sudjelovale u istraživanju objavljenom u "Journal of Sexual Medicine" tvrdi da je nakon seksa osjetilo neku vrstu, tuge, žalosti, melankolije ili stresa. A evo zbog čega se to događa:

Niste bili spremni - jednostavno niste bili psihički ili fizički spremni na taj susret. Razloga može biti mnogo, ali sve se svodi na isto: seks je u stanju u nama probuditi emocije koje su se skrivale ispod površine i prisiliti nas da se nosimo s njima kada to najmanje očekujemo.

Seks za jednu noć nije za vas - ako ste tugu doživjeli nakon beznačajne avanture, to možda znači da takve stvari nisu nešto u što biste se trebali upuštati. Dobro razmislite što vas je potaknulo na taj korak i držite se svojih principa. Seks bi trebao biti odluka u koju se upuštamo kako bismo se zabavili, a ne kako bismo izliječili neku drugu boljku.

Možda je kriva biologija - postoji nešto zvano postkoitalna disforija, neugodan osjećaj žalosti, tjeskobe i agresivnosti koju muškarci i žene mogu osjetiti nakon vođenja ljubavi. Nakon orgazma, u žena razine dopamina padaju, a razine prolaktina rastu. Prolaktin služi kako bi stabiizirao dopamin, a s time i neutralizirao seksualnu želju - dakle, sasvim je moguće da su krivi hormoni.

Niste bliski s partnerom - mnoge žene ne mogu se uspustiti u seksualan odnos s osobom prema kojoj ne osjećaju neku vrstu emocionalne bliskosti, što je sasvim normalno. Seks svakome od nas predstavlja nešto drugo, pa ako ste među onima koje trebaju osjetiti dublju povezanost s partnerom, onda znate na čemu trebate poraditi.

Piše: Andrea Holi
25.11.2017. 21:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh