Metro-portal.hr

objavljeno 25.11.2017. 21:33:00
STVARNO?!

Zašto nakon seksa osjećamo tugu?

Čak 46% žena tvrdi da je nakon seksa osjetilo neku vrstu, tuge, žalosti, melankolije ili stresa.

Problem je češći nego što mislite
Problem je češći nego što mislite (Pixabay)

Ako ste ikad osjetili neobjašnjivu i neugodnu tugu nakon seksa, niste jedini. Zapravo, 46% žena koje su sudjelovale u istraživanju objavljenom u "Journal of Sexual Medicine" tvrdi da je nakon seksa osjetilo neku vrstu, tuge, žalosti, melankolije ili stresa. A evo zbog čega se to događa:

Niste bili spremni - jednostavno niste bili psihički ili fizički spremni na taj susret. Razloga može biti mnogo, ali sve se svodi na isto: seks je u stanju u nama probuditi emocije koje su se skrivale ispod površine i prisiliti nas da se nosimo s njima kada to najmanje očekujemo.

Seks za jednu noć nije za vas - ako ste tugu doživjeli nakon beznačajne avanture, to možda znači da takve stvari nisu nešto u što biste se trebali upuštati. Dobro razmislite što vas je potaknulo na taj korak i držite se svojih principa. Seks bi trebao biti odluka u koju se upuštamo kako bismo se zabavili, a ne kako bismo izliječili neku drugu boljku.

Možda je kriva biologija - postoji nešto zvano postkoitalna disforija, neugodan osjećaj žalosti, tjeskobe i agresivnosti koju muškarci i žene mogu osjetiti nakon vođenja ljubavi. Nakon orgazma, u žena razine dopamina padaju, a razine prolaktina rastu. Prolaktin služi kako bi stabiizirao dopamin, a s time i neutralizirao seksualnu želju - dakle, sasvim je moguće da su krivi hormoni.

Niste bliski s partnerom - mnoge žene ne mogu se uspustiti u seksualan odnos s osobom prema kojoj ne osjećaju neku vrstu emocionalne bliskosti, što je sasvim normalno. Seks svakome od nas predstavlja nešto drugo, pa ako ste među onima koje trebaju osjetiti dublju povezanost s partnerom, onda znate na čemu trebate poraditi.

Piše: Andrea Holi
25.11.2017. 21:33:00
http://metro-portal.hr/zasto-nakon-seksa-osjecamo-tugu/108737/