« Život
objavljeno prije 14 godina
ROK TRAJANJA

Zašto muškarci žive kraće od žena?

Niz različitih faktora utječe na to da muškarci u prosjeku žive kraće od žena – od genetike pa do stila života

(Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

žene

,

muškarci

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca - odavno je poznato. Ipak, zbog čega je to tako? Muškarci umiru ranije zbog niza različitih faktora, od genetike pa do životnog stila.

Muškarci u prosjeku žive šest godina kraće, a prije umiru od infarkta ili moždanog udara. Osim toga, češće pate od vrsta raka koji se teže prepoznaju i dijagnosticiraju. Sve je povezano i s (ne)zdravom prehranom jer muškarci općenito jedu više masnoća, a nedostaje im više potrebnih hranjivih tvari.

U razvijenim zemljama za muškarce je vrlo često kobna ateroskleroza - kolesterol se nakuplja u krvnim žilama, one se zbog toga skupljaju i slabe. Takvo dugoročno oštećenje krvnih žila može uzrokovati infarkt i moždani udar, a često je povezano i s pretilošću, visokim tlakom, povišenom razinom lošeg kolesterola i pišenjem.

Upravo su infarkt i moždani udar uzrok smrti muškaraca čak 10 do 15 puta više nego žena, možda i zbog toga što više muškaraca puši.

Za ponešto su krivi i muški spolni hormoni zbog kojih su oni agresivniji i češće su spremni na rizik - zbog toga su više skloni nesrećama od žena.

Važan je faktor i životni stil. Naime, muškarci rjeđe od žena odlaze liječniku, a čak i kad se pojave neki zdravstveni problemi to im je puno teže učiniti.

10.05.2010. 00:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh