« Život
objavljeno prije 13 godina
PUC, PUC

Zašto kokice pucketaju

Pucanje zrna kukuruza kokičara ili pucavca vrlo je slično pucanju balona - u igri su toplina, tlak i voda

Kokice
Kokice (Deviantart)
Više o

kokice

,

kukuruz pucavac

,

kukuruz kokičar

U roku od samo nekoliko minuta zrna kukuruza kokičara ili pucavca ne veća od zrna graška magično se pretvaraju u ukusni obrok gljivastog oblika koji može biti i do 35 puta veći od izvornika.

Koja je tajna pucketanja kokica? Dobro, možda bi bilo točnije upitati koja je tajna pucanja zrna koja se pretvaraju u kokice. Odgovor je jednostavan - tajna je u vodi!

Jezgra svakog zrna sastoji se od vanjskog omotača ili oplate, možemo reći i oklopa koji unutar sebe ima škrobni sadržaj i džepić s malo vode. Kad se prilikom prženja ta oplata zagrije do 230 stupnjeva Celzijevih, mali džep s vodom se pretvara u paru koja se žiri u tom čvrstom omotaču. Stvar je vrlo slična balonu; što se više ta para širi to tlak unutar oplate raste. Kada oplata više ne može podnijeti tlak puca prilikom čega se stvara onaj poznati zvuk. Oplata ili oklop se izvrće prema van i otkriva meki bijeli škrobni sadržaj u kojem uživamo tijekom gledanja filma u kinu. 

30.05.2011. 13:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh