« Život
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
ZANIMLJIVO

Zašto je ženama hladnije kad je uključena klima?

Razlog zbog kojega je ženama u prostorima s uključenom klimom gotovo uvijek prehladno je to što žensko tijelo proizvodi manje topline od muškarčeva

Žene vole raditi na 25 stupnjeva, a muškarci na 22
Žene vole raditi na 25 stupnjeva, a muškarci na 22 (Shutterstock)
Više o

žene

,

klima-uređaji

,

muškarci

,

temperatura

Ženama je u klimatiziranim prostorima hladnije nego muškarcima, pokazao je cijeli niz istraživanja, što se najbolje može vidjeti na poslu - temperatura u uredu najčešće se prilagođava muškim kolegama zbog čega se većina žena na radnom mjestu smrzava.

Naime, u zgradama diljem svijeta uredska temperatura prilagođava se standardima koje je još 1960. odredila Udruga američkih inženjera za grijanje, rashladne i klima uređaje. Model je utemeljen na faktorima poput vanjske temperature zraka, relativne vlažnosti zraka, njegova strujanja, količine odjeće koju na sebi ima radnik i brzine kojom se zagrijava naš metabolizam.

Problem je u tome što je model zastario, a jedna varijabla bi se mogla nazvati seksističkom. Naime, pri izračunu optimalne temperature u uredu prije četrdeset godina uzimao se u obzir podatak o prosječnoj životnoj dobi četrdesetogodišnjeg muškarca teškog 70 kg.

Žene danas čine polovinu zaposlenih u uredima, njihova tijela proizvode manje topline od tijela muškaraca i metabolizam im je usporeniji jer su sitnije od muškaraca zbog toga što imaju manje mišićnog, a više masnog tkiva. Poznato je da mišići proizvode više topline od masnog tkiva.

U obzir treba uzeti i fiziologiju žene i njihov izbor odjeće. Muškarci su najčešće u odijelima, a istraživanja su pokazala da žene više vole boraviti u toplijem okruženju - oko 25 Celzijevih stupnjeva, a muškarci u nešto hladnijem - oko 22 Celzijeva stupnja.

Rješenje je jednostavno: izmijeniti, odnosno povećati temperaturu na klima uređaju na vrijednost koja odgovara radnicama, od čega će na kraju biti višestruke koristi. 

05.08.2015. 11:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh