« Život
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
ZANIMLJIVO

Zašto je toliko teško gledati sugovornika u oči

Koliko vam se puta dogodilo da izgubite živce jer razgovarate s osobom koja vas ne gleda u oči? Nemojte više, jer to je prirodno

Pristojno je gledati sugovornika u oči, ali ...
Pristojno je gledati sugovornika u oči, ali ... (Shutterstock)
Više o

razgovor

,

gledanje u oči

,

sugovornik

Gledati sugovornika u oči jedna je od prvih stvari koje vam kažu da morate raditi pod obavezno, pa tako nije rijetkost da izgubite živce zbog osobe koja to ne radi, već joj tijekom razgovora pogled šara na sve strane ...

No, jeste li svjesni da i sami to nerijetko radite i možda izazivate jednaku reakciju kod sugovornika?

Problem nije u tome da je sugovornik loša osoba ili da vas ne sluša, tvrde japanski znanstvenici, već puno jednostavnija stvar - mozak nije u stanju obaviti dva zadatka u isto vrijeme: fokusirati se na gledanje sugovornika u oči i smisliti riječi koje ćete izgovoriti.

Stvar se dodatno komplicira kad sugovornik koristi manje poznate ili strane riječi, jer mozak u tom slučaju ima još više posla, tako da se ne može dekoncentrirati gledanjem sugovornika u oči.

Sve u svemu, kad se sljedeći put nađete u takvoj situaciji, nemojte osuđivati sugovornika i trpati ga u neke ladice iz kojih neće moći više nikad izaći - pokušajte prilagoditi svoje riječi njegovim kapacitetima i problem će biti riješen.

28.11.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh