« Ekosfera
objavljeno prije 5 mjeseci i 1 dan
EHHH...

Zašto je ova godina bila tako vruća?

Globalne temperature i padaline srušile su sve rekorde, i teško je ignorirati činjenicu da se s vremenom ove godine događa nešto neobično

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

klimatske promjene

,

vrućine

Ljudi su brzo okrivili klimatske promjene - i u pravu su: globalno zagrijavanje izazvano ljudskom aktivnošću igra najveću ulogu. Višetjedni toplinski val koji je započeo u lipnju u Teksasu, jugozapadu SAD-a i Meksiku bio bi praktički nemoguć bez njega, otkrila je jedna studija.

Ipak, ovogodišnji ekstremi veći su od onoga što bi antropogeno globalno zagrijavanje samo moglo izazvati. Temperature u rujnu daleko su iznad prosjeka bilo kojeg prethodnog rujna i oko 1.75 stupnjeva Celzijusa iznad predindustrijskog prosjeka, pokazao je opservacijski program EU-a.

Ovogodišnji srpanj bio je uvjerljivo najtopliji mjesec otkad postoje mjerenja. Prosječne globalne temperature bile su gotovo trećinu stupnja Celzijusa iznad ranijeg rekorda, postavljenog 2019. godine.

Ljudska aktivnost povisuje temperature u prosjeku za 0.1 stupanj Celzijusa svakih deset godina. No ove godine, tri dodatna prirodna faktora pomažu povisiti globalne temperature, ali i izazvati katastrofe: to su fenomen El Niño, solarne fluktuacije i ogromna podvodna vulkanska erupcija.

Nažalost, ti faktori kombiniraju se na način koji pogoršava globalno zagrijavanje. Još gore je to što možemo očekivati da će se neobično visoke temperature nastaviti, što znači da će u bliskoj budućnosti doći do još ekstremnih meteoroloških uvjeta.

28.11.2023. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.11.2023. 09:01
    i lani je bila vruca godina hehe
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh