« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
UPS!

Zašto je menopauza opasna za liniju?

Kad žene uđu u menopauzu, razina estrogena znatno padne i žene izgube tu zaštitu i često se udebljaju

Promjene su neminovne
Promjene su neminovne (Arhiva)
Više o

debljanje

,

estrogen

,

menopauza

Manjak estrogena do kojega dolazi s menopauzom pridonosi pretilosti i visokom krvnom tlaku, vidi se iz studije provedene na ženkama štakora.

Estrogen je poznat po tome što štiti žene od srčanih bolesti. Kad žene uđu u menopauzu, razina estrogena znatno padne i žene izgube tu zaštitu i često se udebljaju, objavila je Lourdes A. Fortepiani sa sveučiilšta u San Antoniju u Teksasu.

Rezultate studije dr. Fortepiani i njezin kolega Huimin Zhung prikazali su na sastanku što se u Austinu održava pod pokroviteljstvom Američkoga fiziološkog društva. Istraživači su pokazali da u starijih ženka štakora koje nemaju srčane bolesti nedostatak estrogena potiče nastanak visokoga krvnog tlaka i pretilosti.

Ženke štakora kojima su uklonjeni jajnici pa im je znatno smanjena razina estrogena, imale su znatno viši krvni tlak i dobile dvostruko više na težini nego kontrolna skupina ženki s jajnicima. "Povećanje krvnoga tlaka u vezi je s povećanjem tjelesne težine", rekla je Fortepiani. ženke kojima su uklonjeni jajnici imale su i 70-posto višu razinu hormona debljine leptina i 35 posto višu razinu šećera u krvi.

Liječenje tih štakora bez jajnika estrogenom poništilo je sve simptome, kaže znanstvenica.

18.03.2020. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh