« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 2 dana
MLJAC

Zašto je luk dobar za vas?

Iako od njega mnogi bježe zbog mirisa i neugodnog suzenja očiju prilikom rezanja, luk je zapravo jako zdrav.

Luk je više nego zdrav
Luk je više nego zdrav (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

luk

Luk je jedna od vrsta hrane koju jedemo gotovo svakodnevno, ne mislieći uopće na njega - jednostavno na malo ulja prvo stavimo luk, pa nakon toga idemo dalje... a to je toliko zdravo da ne bi trebali zaboraviti.

Usput, luk bi trebao trajati u vašoj smočnici ili drugom hladnom, suhom i tamnom mjestu otprilike dva tjedna, ali nemojte ih čuvati pored krumpira koji ispuštaju plin i vlagu koji mogu brzo pokvariti luk.

Bogatstvo antioksidansa - luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala te pomažu popraviti i zaštititi oštećene stanice u tijelu. Oni su jedan od najboljih izvora flavonoida (uključujući kvercetin), fitokemikalija sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Crveni i žuti luk bogatiji su tim antioksidansima od drugih vrsta. Prehrana bogata antioksidansima može pomoći smanjiti upalu i spriječiti oštećenja slobodnih radikala, što dovodi do snažnog imunološkog sustava i boljeg općeg zdravlja.

Pomaže poboljšati zdravlje srca - konzumiranje luka može imati zdrav utjecaj na kardiovaskularni sustav. Naime, istraživanje je pokazalo da polifenol zvan kvercetin koji se nalazi u luku pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka i razine triglicerida.

Smanjuje rizik od raka - provedeno je nekoliko istraživanja o tome kako luk može imati važnu ulogu u prevenciji raka. Studija sa Sveučilišta Guelph zaključila je da je crveni luk najučinkovitiji u smanjenju stanica raka debelog crijeva i dojke.

Stoga, prije nego što stavite išta na ulje... neka to bude luk!

22.01.2022. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.01.2022. 11:34
    zdrav je za srce tlak gripu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh