Zašto je luk dobar za vas?
Iako od njega mnogi bježe zbog mirisa i neugodnog suzenja očiju prilikom rezanja, luk je zapravo jako zdrav.
Luk je jedna od vrsta hrane koju jedemo gotovo svakodnevno, ne mislieći uopće na njega - jednostavno na malo ulja prvo stavimo luk, pa nakon toga idemo dalje... a to je toliko zdravo da ne bi trebali zaboraviti.
Usput, luk bi trebao trajati u vašoj smočnici ili drugom hladnom, suhom i tamnom mjestu otprilike dva tjedna, ali nemojte ih čuvati pored krumpira koji ispuštaju plin i vlagu koji mogu brzo pokvariti luk.
Bogatstvo antioksidansa - luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala te pomažu popraviti i zaštititi oštećene stanice u tijelu. Oni su jedan od najboljih izvora flavonoida (uključujući kvercetin), fitokemikalija sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Crveni i žuti luk bogatiji su tim antioksidansima od drugih vrsta. Prehrana bogata antioksidansima može pomoći smanjiti upalu i spriječiti oštećenja slobodnih radikala, što dovodi do snažnog imunološkog sustava i boljeg općeg zdravlja.
Pomaže poboljšati zdravlje srca - konzumiranje luka može imati zdrav utjecaj na kardiovaskularni sustav. Naime, istraživanje je pokazalo da polifenol zvan kvercetin koji se nalazi u luku pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka i razine triglicerida.
Smanjuje rizik od raka - provedeno je nekoliko istraživanja o tome kako luk može imati važnu ulogu u prevenciji raka. Studija sa Sveučilišta Guelph zaključila je da je crveni luk najučinkovitiji u smanjenju stanica raka debelog crijeva i dojke.
Stoga, prije nego što stavite išta na ulje... neka to bude luk!
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar