« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
GENETIČKE PREDNOSTI

Zašto je dobro biti žena?

Nitko ne kaže da je lako biti žena. No to ima neke prednosti - npr. žene u prosjeku žive duže od muškaraca za 5 godina

Fotografija vijesti
Više o

žene

,

muškarci

,

zdravlje

,

Parkinsonova bolest

,

karcinom jetre

,

melanom

Istraživanja indiciraju da žene također imaju niži rizik od razvijanja nekih bolesti u odnosu na muškarce. Evo o kojima je riječ.

Parkinsonova bolest - nakon analize sedam studija, istraživači sa Sveučilišta Virginia otkrili su kako muškarci imaju 1,5 puta veće šanse da razviju Parkinsonovu bolest u odnosu na žene. Jedan razlog mogao bit biti taj da estrogen štiti žene od neurodegenerativnih poremećaja.

Karcinom jetre - žene imaju puno manje rizika da razviju heptocelularni karcinom, najčešći oblik raka jetre. Postotak rizičnosti kod muškaraca je tri puta veći, navodi se u izvješću Američkog centra za kontrolu bolesti. Istraživači sa Sveučilišta Bologna također su došli do sličnih rezultata, nakon proučavanja 417 pacijenata, od kojih je 313 imalo cirozu jetre, a ostatak heptocelularni karcinom. Osim toga, žene u kroničnom stadiju karcinoma jetre mogu živjeti mjesecima duže od muškaraca. Naime, istraživači sa Sveučilišta Pittsburgh, otkrili su da žene čiji tumori se više nisu mogli kirurški odstraniti, živjele u prosjeku 5 mjeseci duže, nego muški pacijenti s istim stanjem.

Melanom - od 68,000 ljudi u SAD-u, kojima je dijagnosticiran melanom u 2010., skoro 39,000, ili 57 posto, su bili muškarci. Jedan razlog niže stope obolijevanja među ženama moglo bi biti to što žene više vode računa o zaštiti kože. U anketi koju su proveli istraživači na 31,428 Amerikanaca prošle godine, 11,2 posto žena navelo je kako ostaje u hladu prilikom jakog sunca, u odnosu na 6,2 posto muškaraca.


10.03.2011. 19:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh