« Život
objavljeno prije 7 godina
STVARNO?

Zašto je bolje biti stariji brat ili sestra?

Kada je u pitanju razvoj mozga i intelektualnih vještina kao što su govor, čitanje ili glazba, roditelji su se više posvećivali prvom djetetu

Prvorođeni su inteligentniji
Prvorođeni su inteligentniji (FreeDigitalPhotos)
Više o

inteligencija

,

prvorođena djeca

,

stariji brat

Prvorođena djeca su inteligentnija od svoje braće i sestara koji su kasnije rođeni jer su u svojim ranim godina imali puno više mentalnih izazova, pokazalo je istraživanje koje su zajedno proveli znanstvenici sa Sveučilištu Edinbourgh i Sveučilišta u Sydneyu.

Projekt je trajao nekoliko godina, a u njemu je sudjelovalo 5000 djece koja su svake dvije godine morala rješavati testove inteligencije. Podaci koje su znanstvenci dobili su pokazali da su prvorođena djeca imala bolje rezultate od svoje mlađe braće.

Utvrđeno je da su braća i sestre primala od roditelja istu razinu emocionalne podrške, no kada je u pitanju razvoj mozga i intelektualnih vještina kao što su govor, čitanje ili glazba, roditelji su se više posvećivali prvom djetetu.

Također je utvrđena poražavajuća činjenica da su mlađa djeca češće bila izložena duhanskom dimu jer su roditelji bili manje pažljivi kod rođenja i odgoja drugog ili trećeg djeteta, nego dok su čekali prvo dijete.

Ranija studija provedena na Sveučilištu u Essexu pokazala je da su starija braća i sestre puno uspješnija i ambicioznija od mlađe. 

03.05.2017. 16:31:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh