« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
EHHH...

Zašto imate sijedu kosu?

Dakle, ukratko - vodikov se peroksid starenjem nagomilava u folikulama kose i ograničava sintezu pigmenta boje melanina.

Ne morate imati puno godina...
Ne morate imati puno godina... (Arhiva)
Više o

sijeda kosa

,

sjedine

Sijeda kosa nekima stoji dobro, drugima loše, a neki ne posijede niti u poznim godinama - zašto je tome tako?

Kada vam sljedeći put netko kaže da ste posijedili, samo odgovorite da nije u pitanju starenje nego korištenje biološkog izbjeljivača s prirodnim, staničnim vodikovim peroksidom.

Naime, isti vodikov peroksid kakav su, primjerice, koristile Marilyn Monroe ili Jean Harlow za pretvaranje svojih smeđih kovrča u platinaste, njemački stručnjaci pronašli su u stanicama kože lubanje. Otkriće bi jednog dana moglo dovesti do "lijeka" za sijeđenje i omogućiti ljudima da zadrže svoju prirodnu boju kose do kraja života.

>> Stres i sijeda kosa? >>

Što je čovjek stariji, to mu tijelo proizvodi više vodikova peroksida. Dvije spomenute glumice prerano su umrle da bi iskoristile prednosti toga procesa i izbjelile si kosu na prirodan, neštetan i siguran način.

"Vodikov peroksid (H202) pokretač je cijeloga procesa", rekao je dr. Heinz Decker s biofizičkog instituta sveučilišta u Mainzu. "Vodikov se peroksid starenjem nagomilava u folikulama kose i ograničava sintezu pigmenta boje melanina", rekao je Decker.

>> Čupate sijede? Nemojte... >>

To je posve prirodan proces i znanstvenici već dugo znaju da je H202 nusprodukt metabolizma. On se nakuplja u malim količinama sveudilj organizma, ali ga neutralizira enzim koji ga rastvara na vodu i kisik.

Međutim, što osoba postaje starija, razina toga enzima opada i povećava se količina vodikova peroksida u organizmu. Decker je otkrio da vodikov peroksid ometa proizvodnju melanina tako što mu remeti biološki put. To pokreće niz događaja koji će na koncu izazvati postupni gubitak pigmenta od korijena do vrha kose.

>> Zašto je OK biti sijed i ćelav? >>

"Sada znamo kakve su molekularne dinamike toga procesa", rekao je Decker, dodavši da to olakšava stvaranje novih postupaka za liječenje kožne bolesti vitiliga ili sprečavanja preranog sijeđenja. 

05.05.2021. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.05.2021. 18:50
    genetiika
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh