« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
ZANIMLJIVO

Stres i sijeda kosa?

U radu objavljenom u časopisu Nature, znanstvenici s Harvarda otkrili su da stres utječe na stvaranje bijele ili sive kose, ali su i shvatili mehanizam

Kako postane ovakva?
Kako postane ovakva? (Arhiva)
Više o

stres

,

sijeda kosa

Kosa kraljice Marie Antoinette postala bijela preko noći tijekom Francuske revolucije, a puno roditelja je optuživalo svoju djecu da su baš zbog njih posijedili. No, pravo je pitanje koliko zaista stres utječe na stvaranje sijedih.

U radu objavljenom u časopisu Nature, znanstvenici s Harvarda otkrili su ne samo da stres utječe na stvaranje bijele ili sijede kose, već su shvatili i mehanizme koji uzrokuju ove promjene i nadaju se da će moći primijeniti ove rezultate.

Koliko stres utječe na promjenu boje?

U istraživanjima provedenim na miševima, istraživači su otkrili da nam kosa postaje sijeda kada smo izloženi stresu. Sljedeći je korak bio otkriti zašto, piše MBG Lifestyle.

"Svi mogu ispričati priču kako stres utječe na njihovo tijelo, posebno na kožu ili kosu - jedina tkiva koje možemo vidjeti izvana. Željeli smo razumjeti je li ta veza istinita", objasnio je viši suradnik Ya-Chieh Hsu. Proces u kojem su željeli potvrditi ovu tezu nije bio jednostavan.

Nakon mnogo pokušaja i pogrešaka, znanstvenici su uspjeli povezati sijedu kosu sa simpatičkim živčanim sustavom koji kontrolira naše reakcije na stresne situacije.

Sustav oslobađa kemikaliju koju potom preuzimaju stanice koje upravljaju regeneracijom boje.

Kad smo pod stresom, ovaj se kemijski proces prerano aktivira, što troši zalihe spojeva koji daju boju.

"Nakon samo nekoliko dana izgubljene su sve matične stanice koje regeneriraju pigment. Jednom kada nestanu, pigment više ne možete regenerirati. Šteta je trajna", objasnio je Hsu.

"Jasno razumijevajući kako stres utječe na matične stanice koje regeneriraju pigment, postavili smo temelj za razumijevanje kako stres utječe na ostala tkiva i organe u tijelu", rekao je Hsu.

"Razumijevanje načina na koji se naša tkiva mijenjaju pod stresom prvi je kritični korak prema eventualnom liječenju koje može zaustaviti ili povratiti štetni utjecaj stresa", dodaje.

Istraživači će moći raditi na razvoju načina za modificiranje ili blokiranje puta koji uzrokuje ove promjene, čime će ublažiti štetni utjecaj stresa.

 

10.10.2020. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.10.2020. 18:14
    mnogima genetika
  2. avatar
    Cranberry
    11.10.2020. 11:03
    Da, a čitala sam da je i stres uzrok
  3. avatar
    armando
    11.10.2020. 11:14
    i to jedan od glavnih uzrika haha kissss
  4. avatar
    Cranberry
    11.10.2020. 11:41
    Kisss i genetika gotovo uvijek
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh