« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina
COOL

Zašto bi svaka beba trebala imati i - psa

Koristi kućnih ljubimaca ne prestaju ni kad dijete nasraste: prijašnja istraživanja pokazala su da djeca imaju ispunjeni emocionalni odnos s obiteljskim ljubimcom nego bratom ili sestrom

Psi su dobri za bebe
Psi su dobri za bebe (Arhiva)
Više o

djeca

,

zdravlje

,

psi

,

kućni ljubimci

Kućni ljubimci donose cijeli niz blagodati svojim vlasnicima, od emocionalne povezanosti preko motivacije za fizičku aktivnost i šetnju s njima do dokazano boljeg zdravlja u starijoj dobi, no što s klincima?

Odgovor je jednostavan - novo istraživanje pokazalo je da žene koje imaju psa imaju i zdravije bebe.

I dok zasigurno postoje situacije u kojima je bolje odvojiti životinju i bebu, dobro je znati da psi pružaju prednosti i za bebu i prije rođenja. Zaključak istraživanja objavljenog u časopisu Microbiome jest da krzneni prijatelji (a pogotovo psi) pružaju brojne zdravstvene prednosti za trudnicu, a nastavljaju se i do ranog djetinjstva djeteta.

Manje vjerojatnost alergija, pretilosti, čak i raka

Istraživači s kanadskog Sveučilišta Alberta proučavali su više od 700 dojenčadi i njihovih mama od 2009 do 2014. godine. Majke su upitane jesu li imale kućnog ljubimca (od čega su 70 posto njih bili psi) u trudnoći i prva tri mjeseca bebinog života.

Uzeti su uzorci bebine stolice i pod mikroskopom gledali mogu li saznati nešto o zdravlju njihove crijevne flore. Godine istraživanja probiotika otkrile su da se iz bakterija u ljudskim crijevima može saznati svašta o općenitom zdravstvenom stanju osobe.

Koliko korisnih bakterija osoba ima u svom probavnom traktu, ne ovisi samo o tome što jede, već i okolina ima ključnu ulogu. Postoje dvije vrste korisnih bakterija: Ruminococcus i Oscillospira koje koje pomažu ljudskom tijelu da probavi složene ugljikohidrate i vlakna. Njihova prisutnost povezana je i s manjom vjerojatnošću pojave alergija, pretilosti, čak i nekoliko vrsta raka.

Kod djece čije su majke imale psa u trudnoći i nakon njihovog rođenja, te bakterije su pronađene dvostruko puta više. Koristi kućnih ljubimaca ne prestaju ni kad dijete nasraste: prijašnja istraživanja pokazala su da djeca imaju ispunjeniji emocionalni odnos s obiteljskim ljubimcom nego bratom ili sestrom!

Stoga, nabavite psa!

12.04.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh