Metro-portal.hr

objavljeno 12.04.2017. 18:01:00
COOL

Zašto bi svaka beba trebala imati i - psa

Koristi kućnih ljubimaca ne prestaju ni kad dijete nasraste: prijašnja istraživanja pokazala su da djeca imaju ispunjeni emocionalni odnos s obiteljskim ljubimcom nego bratom ili sestrom

Psi su dobri za bebe
Psi su dobri za bebe (Arhiva)

Kućni ljubimci donose cijeli niz blagodati svojim vlasnicima, od emocionalne povezanosti preko motivacije za fizičku aktivnost i šetnju s njima do dokazano boljeg zdravlja u starijoj dobi, no što s klincima?

Odgovor je jednostavan - novo istraživanje pokazalo je da žene koje imaju psa imaju i zdravije bebe.

I dok zasigurno postoje situacije u kojima je bolje odvojiti životinju i bebu, dobro je znati da psi pružaju prednosti i za bebu i prije rođenja. Zaključak istraživanja objavljenog u časopisu Microbiome jest da krzneni prijatelji (a pogotovo psi) pružaju brojne zdravstvene prednosti za trudnicu, a nastavljaju se i do ranog djetinjstva djeteta.

Manje vjerojatnost alergija, pretilosti, čak i raka

Istraživači s kanadskog Sveučilišta Alberta proučavali su više od 700 dojenčadi i njihovih mama od 2009 do 2014. godine. Majke su upitane jesu li imale kućnog ljubimca (od čega su 70 posto njih bili psi) u trudnoći i prva tri mjeseca bebinog života.

Uzeti su uzorci bebine stolice i pod mikroskopom gledali mogu li saznati nešto o zdravlju njihove crijevne flore. Godine istraživanja probiotika otkrile su da se iz bakterija u ljudskim crijevima može saznati svašta o općenitom zdravstvenom stanju osobe.

Koliko korisnih bakterija osoba ima u svom probavnom traktu, ne ovisi samo o tome što jede, već i okolina ima ključnu ulogu. Postoje dvije vrste korisnih bakterija: Ruminococcus i Oscillospira koje koje pomažu ljudskom tijelu da probavi složene ugljikohidrate i vlakna. Njihova prisutnost povezana je i s manjom vjerojatnošću pojave alergija, pretilosti, čak i nekoliko vrsta raka.

Kod djece čije su majke imale psa u trudnoći i nakon njihovog rođenja, te bakterije su pronađene dvostruko puta više. Koristi kućnih ljubimaca ne prestaju ni kad dijete nasraste: prijašnja istraživanja pokazala su da djeca imaju ispunjeniji emocionalni odnos s obiteljskim ljubimcom nego bratom ili sestrom!

Stoga, nabavite psa!

12.04.2017. 18:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-bi-svaka-beba-trebala-imati-i-psa/104275/