« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
kratak priručnik

Sve što trebate znati da ne nasjednete varalici

Prijevare o kojima su posljednih mjeseci izvještavali mediji i policija, potaknule su MUP da građanima ponudi savjet kako se zaštititi od lopova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

krađa

,

zaštita od lopova

,

zaštita od prevare

MUP podsjeća da je najčešći način klasične prijevare lažno predstavljanje, a prevaranti pritom najčešće "glume" policajce, raznorazne stručnjake, ovlaštene akvizitere, dostavljače, inkasatore, porezne i druge inspektore, trgovce ili vlasnike nekretnina i pripadnike vjerskih zajednica.

Česte su i prijevare kojima se žrtve dovodi u zabludu glede tjelesnoga ili materijalnog stanja ili stradavanja, a najčešće je to prikazivanje tjelesnih nedostataka kojih zapravo nema, kao što su nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično.

MUP upozorava i na prijevare koje se odnose na prodaju "lažnjaka", to jest plagijata pod imenima poznatih, uglednih marki po znatno nižim cijenama.

Za prevarante je karakteristično da su drski, snalažljivi, odvažni, autoritativni u svojem nastupu, pričljivi i uporni u nagovaranju.

Zato savjetuje građanima da ne nasjedaju na pokušaje ulične prodaje raznih proizvoda, da budu oprezni pri novčanim transakcijama, da ne puštaju nepoznate osobe u kuću, a od onih koji se predstavljaju kao službene osobe neka traže službenu iskaznicu. Ako je, unatoč službenoj iskaznici, osoba sumnjiva, prije nego što se pusti u kuću trebalo bi telefonom provjeriti je tu osobu poslala služba koju navodno predstavlja.

Policija upozorava i da se samo nekvalitetna i neoriginalna roba sumnjivog porijekla može prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih. Ističe i da su osobni podaci građana zaštićeni zakonom i da ih može prikupljati samo onaj tko je za to zakonom ovlašten i onaj tko za to dobije pristanak građana.

Ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice, malaksalosti, bolesti... Zapamtite izgled osobe, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i sl.), zapišite registarsku oznaku vozila kojim je došla te boju, marku i druge pojedinosti vozila, savjetuje MUP, koji na kraju poziva građane da na telefonski broj 92 jave ako posumnjaju u nekoga, posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela.

11.09.2009. 16:06:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh