« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
TKO NJIH ŠTITI?

Zaštitari danas u bijelom štrajku

Zaštitari su u podne krenuli u bijeli štrajk, nadamo se da neće biti potreba za intervencijama.

Ovo je druga faza štrajka kojem je cilj postići kolektivan ugovor koji će zaštititi njih
Ovo je druga faza štrajka kojem je cilj postići kolektivan ugovor koji će zaštititi njih (Davor Pongračić, CROPIX)
Više o

zaštitari

,

bijeli štrajk

Republički sindikat radnika Hrvatske (RSRH) izvijestio je da je danas u 12 sati započela druga faza generalnog bijelog štrajka zaštitara i čuvara, kako bi se još jednom upozorilo na položaj te djelatnosti te utjecalo na zaštitu i promicanje interesa zaštitara i čuvara u Hrvatskoj.

Taj štrajk, čija je prva faza počela 20. lipnja, odnosi se na sve zaštitare i čuvare u RH, a provodi se na svim zaštitarskim radnim mjestima u Hrvatskoj.

Sindikalci navode da su razlozi druge faze generalnog bijelog štrajka to što HUP-ova udruga zaštitarskih poslodavaca odugovlači granski kolektivni ugovor (GKU) te opstruira njegovo zaključivanje. Razlog štrajku je i to što se Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) protivi proširenju 'starog' kolektivnog ugovora (KU) za zaštitarsku djelatnost na sve zaštitarske poslodavce i radnike u RH.

Druga faza štrajka, navode sindikalci, trajat će dok se ne zaključi kvalitetan GKU, novi kvalitetan KU ili dok se ne proširi "stari" KU, ili pak do početka treće faze štrajka, potpunog generalnog štrajka zaštitara i čuvara u RH.

Za vrijeme štrajka, najavljuju organizatori, zaštitari neće koristiti tjelesnu snagu, vatreno oružje, čuvarskog psa te ograničenje slobode kretanja. Temeljito će pregledavati i provjeravati identitet osoba, predmete i prometna sredstava. Također, neće raditi prekovremeno i nosit će bedž s natpisom "Zaštitar u štrajku RSRH". (HINA)

07.08.2008. 14:17:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh