« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ARHITEKTURA

Zaploviti u vlastitom domu

Prekrasna kuća švedskog arhitekta Staffana Strindberga 2003. je proglašena ‘objektom godine’

Fotografija vijesti
Više o

arhitektura

,

Švedska

,

Vila Nackros

,

Staffan Strindberg

,

Kalmar

Vila Nackros je moderan i neobičan stambeni objekt koji, osim svih pogodnosti što ih nudi suvremeni način stanovanja, pruža i poseban oblik luksuza, a to je totalna prostorna sloboda s pogledom na vodene površine. Vilu Nackros je projektirao švedski arhitekt Staffan Strindberg, a nalazi se u gradu Kalmaru na istočnoj obali Švedske, piše Interijernet.hr.

Ostakljene površine

Projektiranje ovakve kuće je bio poseban izazov za arhitekta, koji je kroz projekt želio razviti novi način života i organiziranje prostora povezanog s prirodom. Naime, ovo je ploveća vila veličine 12x12 metara, koja ima ukupnu stambenu površinu 178 četvornih metara, šest soba s kuhinjom i terase koje se prostiru na ukupnoj površini od 125 četvornih metara. Ostakljene vertikalne površine zauzimaju 74 četvorna metra te na taj način omogućavaju transparentnost potrebnu za sjedinjavanje s vodenim okolišem i prirodom.

Kuća je izrađena od visokovalitetnih materijala. Da bi se zadovoljili svi zahtjevi koje postavlja ovakva ploveća kuća, razvijene su nove tehnologije i posebno je ispitana konstrukcija. Grijanje je podno, preko pumpe koja koristi vodu za stvaranje toplinske energije.

Svojom masom od 165 tona sigurno se odupire svim vjetrovima, valovima i ledu koji se pojavljuje u zimskim danima. Poput pravog broda, jednostavno uplovljava i vezuje se u bilo kojem pristaništu. Kuća je izrađena od visokokvalitetnih materijala i opremljena sustavom za gašenje požara. Da bi se zadovoljili svi zahtjevi koje postavlja ovakva ploveća kuća, razvijene su nove tehnologije i posebno je ispitana konstrukcija.

Izolirani betonski temelji, koji onemogućavaju stvaranje kondenzata, specijalni klimatizacijski sustav te konstrukcija koja zadržava energiju, samo su neki inovativni elementi ugrađeni u ovu kuću. Grijanje je podno, preko pumpe koja koristi vodu za stvaranje toplinske energije. Vila Nackros  bila je 2003. godine nominirana za ‘objekt godine’, što je svojom originalnošću i inovativnošću i zaslužila. Osnovne ideje pri projektiranju arhitektu su bile postojanost, jednostavno održavanje, razvoj materijala, svijest o okolišu, minimiziranje troškova i energetske potrošnje te identitet.

Čovjek kao dio prirode

Ovakve je ideje podržao i grad Kalmar te je 2004. godine prostornim planovima omogućio i regulirao izgradnju plovećih objekata.Ploveća vila pruža užitke koje samo možete poželjeti: jutarnja kupanja, plovidba uz opuštanje na vlastitoj terasi, uživanje u zalascima sunca uz odsjaj vodenih površina i mnoge druge. Život u ovakvom okruženju, uz veličanstven pogled koji se pruža iz svih prostorija,  dnevne će obaveze i svakodnevicu učiniti posebnim doživljajem. Taj novi stil stanovanja i načina života što ga je zamislio i ostvario švedski arhitekt Staffan Strindberg, sigurno će pridonijeti daljnjem spajanju ljudi i prirode, kao i razvoju svijesti o tome da je čovjek dio prirode te ju mora poštovati i čuvati!   (METRO)

10.04.2009. 23:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh