« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Česte pogreške kod uređenja interijera

Uz par savjeta, povećajte kvalitetu stambenog prostora

Fotografija vijesti
Više o

uređenje interijera

Nismo svi arhitekti ni dizajneri te su greške prilikom uređenja interijera i prostora u kojima provodimo vrijeme česte. No, uz savjet stručnjaka povećat ćete kvalitetu stambenog i radnog prostora te ga učiniti ugodnijim za rad i boravak. Problem nedostatka stambenih kvadrata, veći broj članova kućanstva, navika čuvanja starih i dragih predmeta, redovito dovode do natrpanosti stambenog prostora.

Različiti stilovi

Problemi su shvatljivi, ali odabirom odgovarajućih komada namještaja (poput ugradbenih ormara koji zatvaraju prostor od poda do stropa, kreveta i sjedaćih garnitura s integriranim spremištem, itd.) možete reducirati određene komade i rasteretiti prostor. Čest problem je namještaj čiji su komadi, osim u velikom broju, prisutni i u različitim stilovima, piše Interijernet.hr. To stvara kaos u prostoru i čini ga neugodnim za boravak.

Bitno je da svoj životni kutak opremite planski, vodeći računa o kompletnom ugođaju. Neka kvaliteta, udobnost i funkcionalnost budu sjedinjeni s estetskim zahtjevima, uz već poznatu izreku Van der Rohea: ‘Manje je više!’

Prostor nastojte uvijek popuniti komadima namještaja koji će imati poveznicu u boji ili materijalu, kako bi kao cjelina činili skladnu kompoziciju. Previše šarenila u prostoru smanjuje njegovu kvalitetu. Prostor smirite upotrebom maksimalno tri boje, a šareni uzorci neka budu mješavina ovih nijansi. Prostor s ugodnim i skladnim koloritom pozitivno će utjecati na vaše raspoloženje. Nakićenost prostora može biti efektna u detaljima, ali ako je to opća karakteristika prostora, svakako će se reflektirati kao njegova negativna značajka.

Vidljiva poveznicaPrilikom opremanja stana ili kuće nastojte prostorije uvijek popuniti komadima namještaja koji će imati vidljivu poveznicu u boji ili materijalu, kako bi kao cjelina činili skladnu kompoziciju.

Mogućnost opuštanja

Nadalje, loše osvijetljeni prostori nisu ugodni za duži boravak. Rasvjeta treba biti organizirana na način da omogući obavljanje različitih aktivnosti, ali i da pruža mogućnost opuštanja uz diskretnu i ugodnu rasvjetu. Različite efekte ćete postići primjenom različitih lampi, ugradnjom indirektne rasvjete, itd. Osim ovih osnovnih grešaka koje se javljaju prilikom uređenja prostora, postoje još mnoge druge. Bitno je da prostor opremate planski, vodeći računa o kompletnom ugođaju. Neka kvaliteta, udobnost i funkcionalnost budu sjedinjeni s estetskim zahtjevima, uz već poznatu izreku arhitekta Miesa van der Rohea: ‘Manje je više!’.   (METRO)

13.04.2009. 14:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh