« Svijet
objavljeno prije 15 godina
BENJAMIN NETANYAHU:

Zapadna obala neće biti 'očišćena od židova'

Izraelski premijer u cionističkoj je maniri zahtjeve međunarodne zajednice direktno usporedio s nacističkim genocidom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Gaza

,

Zapadna obala

,

Frank-Walter Steinmeier

,

Benjamin Netanyau

,

Judenrein

,

cionizam

,

Samarijska Judeja

Izvor iz izraelske vlasti danas je medijima izjavio kako je izraelski premijer Benjamin Netanyau na sastanku sa šefom njemačke diplomacije Frankom Walterom Steinmeierom rekao da bi prestankom židovskog naseljavanja na Zapadnoj obali to područje postalo 'Judenrein' - nacistički izraz za teritorij 'očišćen od Židova'.

"Nije legitimno Samarijsku Judeju učiniti teritorijem koji bi bio Judenrein", rekao je u ponedjeljak Netanyahu njemačkome ministru, a ovaj je na to samo kimnuo glavom, opisao je izvor. Izraelski premijer korištenjem tog izraza prvi je put zahtjeve međunarodne zajednice za rušenjem židovskih naselja na okupiranim teritorijima usporedio s genocidnim antisemitizmom nacizma.

Radikalni židovski doseljenici i ultranacionalisti, koji nerijetko pod zaštitom izraelske vojske napadaju lokalno palestinsko stanovništvo, uništavaju im poljoprivredne površine i onemogućuju pristup vodi, čime ih prisiljavaju na odseljavanje, također često koriste izraz 'Judenrein' u svojoj propagandi. Tako su i izraelsku vladu tijekom neuspjele kampanje za rušenje izraelskih naselja u Gazi 2005. godine, optuživali da Gazu, područje u kojem ista ta vlada u gotovo logorskim uvjetima drži 1.5 milijun Palestinca, želi učiniti 'Judenreinom'.

"Uporaba tog izraza je neprihvatljiva, a napose je nepravedna u komunikaciji sa šefom diplomacije Njemačke, države koja se više od svih protivi nacističkoj prošlosti. Nitko, čak ni Palestinci ne traže da Zapadna obala postane 'Judenrein'. Prirodno da će Židovi ondje moći doći živjeti u budućnosti, ali taj teritorij ne može ostati pod izraelskim nadzorom", rekao je za vojni radio bivši izraelski veleposlanik u Njemačkoj Avi Primor koji je Netanyahuove riječi osudio kao banaliziranje holokausta.

Izvor: Hina

10.07.2009. 15:43:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh