« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NOVE ŽRTVE REŽIMA

Zapad sve jače pritišće Rusiju da podrži rezoluciju o Siriji

Dok Arapska liga zahtijeva prekid svih veza s Damaskom, zapad pritišće Rusiju da podrži UN-ovu rezoluciju o Siriji kako bi se spriječilo nemilosrdno ubijanje protivnika Asadovog režima

Fotografija vijesti
Više o

prosvjed

,

Rusija

,

UN

,

Arapska liga

,

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

zapad

,

poginuli civili

Stanje u Siriji se ne smiruje, a u subotu je u najnovijim sukobima ubijeno 12 civila na sahrani žrtava režima Bašara al Asada, zbog čega Arapska liga poziva na prekid svih veza s Damaskom, a zapadne zemlje osuđuju eskalaciju nasilja i pojačavaju pritisak na Rusiju da podrži UN-ovu rezoluciju o Siriji, javlja Hina.

"Snage sigurnosti ubile su 12 civila, a ranile 30 u Daraji pucajući na pogrebnu povorku za žrtve ubijene dan ranije u tome gradu" blizu Damaska, rekao je Rami Abdel Rahmane iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Najnovije žrtve uslijedile su nakon pokolja više od 200 civila ubijenih u noći na subotu u bombardiranju Homsa, dok vladine snage tvrde da nikakva bombardiranja nije bilo i ponavljaju da su za nasilje odgovorne "naoružane skupine".

Visoko izaslanstvo Rusije, sirijske saveznice, predvođeno ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim i njegovim šefom obavještajne službe Mihailom Fradkovim u utorak će putovati u Damask na sastanak s al-Asadom, javljaju ruske agencije iz Muenchena gdje je američka državna tajnica Hillary Clinton na konferenciji o sigurnosti odlučno pozvala Lavrova da podrži tekst UN-ove rezolucije o Siriji.

"Državna tajnica jasno je dala do znanja da Sjedinjene Države žele da Vijeće sigurnosti UN-a glasuje danas", rekao je američki dužnosnik i dodao da se "akcija" sada prenosi na UN-ovo sjedište u New Yorku, prenosi Reuters.

Britanska agencija dodaje da Lavrov odlazi u Damask na zahtjev ruskoga predsjednika Dmitrija Medvedeva, no ni Lavrov ni Fradkov nisu u Muenchenu kazali o čemu će razgovarati s Asadom.

Ali al-Salem al-Dekbas, predsjednik 88-članog odbora Arapskog parlamenta iz država članica Arapske lige, pozvao je članice da protjeraju sirijske veleposlanike i prekinu diplomatske veze s Asadovim režimom.

Tunis je taj postupak počeo, objavilo je u subotu poslijepodne predsjedništvo, a prenosi agencija AFP. Odluka je "donesena nakon bombardiranja u kojem je stradalo više od 200 žrtava" a stotine su ljudi ranjene u Homsu. "Ova tragedija neće biti riješena sve dok ne padne režim Bašara al-Asada, priopćilo je tunisko predsjedništvo.

Ministri vanjskih poslova zapadnih zemalja osudili su pokolj u Siriji i pozvali na prihvaćanje UN-ove rezolucije koja bi trebala ubrzati razrješenje krize.

"Zadnji je čas da međunarodna zajednica prihvati jasno stajalište i jasno osudi nasilje Asadova režima. O tome će se razgovarati danas u Vijeću sigurnosti u New Yorku, rekao je njemački šef diplomacije Guido Westerwelle.

Njegov francuski kolega Alain Juppe rekao je da je sirijski režim "učinio još jedan korak u divljaštvu. Pokolj u Homsu je zločin protiv čovječnosti, počinitelji će morati za to odgovarati".

Britanski šef diplomacije William Hague optužio je sirijskog predsjednika Asada za "cinizam bez milosti" dok raste međunarodni pritisak na Vijeće sigurnosti UN-a kako bi se prekinulo klanje u Siriji.

Španjolsko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da je sirijski režim u gušenju prosvjeda dosegao "nepodnošljivu razinu" i da "Španjolska energično osuđuje ofenzivu sirijske vojske na Homs".

04.02.2012. 17:20:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh