« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
JOE BIDEN:

Zapad ne dobiva rat u Afganistanu

"Pragmatična rješenja" NATO saveznicka nužna su u "strateškoj reviziji" pristupa SAD-a afganistanskom sukobu.

Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

terorizam

,

talibani

,

Joe Biden

,

rat u Afganistanu

,

pregovori s talibanima

NATO bi trebao tražiti "pragmatična rješenja" za svoj rat u Afganistanu, jer ga sada ne dobiva, a među ta rješenja spadaju i izravni pregovori s talibanima, od kojih većina sudjeluje u pobuni zbog novca, izjavio je u utorak američki potpredsjednik Joe Biden u Bruxellesu.

"Mi sada ne dobivamo taj rat, ali daleko od toga da je on izgubljen", izjavio je Biden nakon svog prvog susreta sa saveznicima u sjedištu NATO-a.

Kako bi se postigli "jasni i ostvarivi ciljevi", poput "Afganistana koji nije utočište terorista i zemlje koja može samostalno opstati", NATO bi trebao krenuti u potragu za "pragmatičnim rješenjima", objasnio je Biden.

Na upit spadaju da li u ta rješenja i izravni pregovori s talibanima odgovorio je da je "pet posto talibana nepopravljivo, ničemu podložno osim porazu, 25 posto nije sigurno u svoju predanost pobuni, a 70 posto se bori zbog novca".

Istodobno, kazao je Biden, bilo kakve pregovore mora potaknuti afganistanska vlada kako oni ne bi ugrozili autoritet afganistanske vlade. Također je kazao da će Washington pozorno slušati što o tomu imaju reći europski saveznici.

Biden je posjetio sjedište NATO-a samo pet dana nakon američke državne tajnice Hillary Clinton što je jasan znak da Obamina administracija želi uspostaviti što bliskije odnose sa svojim NATO saveznicima. Biden je u Bruxellesu razgovarao s glavnim tajnikom Saveza Jaapom de Hoopom Schefferom i veleposlanicima NATO-a.Nova američka administracija Baracka Obame razmatra "stratešku reviziju" svoga pristupa u Afganistanu, a Biden je rekao da odlazi iz Bruxellesa s mnogo jasnijom vizijom o tome "što bi saveznici željeli vidjeti u našoj reviziji".

"Razgovarao sam sa saveznicima, čuo njihove zabrinutosti i saslušao njihove prioritete. Ugradit ćemo njihove ideje u našu strategiju koju će predsjednik Obama predstaviti prije kraja ovoga mjeseca", rekao je Biden.

Obama je prije najavio da će poslati dodatnih 17.000 vojnika u Afganistan i jasno je dao do znanja da želi da i saveznici pojačaju svoj doprinos u toj zemlji. (hina/metro-portal)

10.03.2009. 16:29:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh