« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BIZARNA SPOSOBNOST

Zamrznuli vodu pomoću grijanja

Zamislite da se voda smrzava dok je se zagrijava. Znanstvenici su uvidjeli da je voda sposobna izvoditi ovakve bizarne trikove

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

voda

,

smrzavanje

,

zagrijavanje

Popularno vjerovanje kaže da se voda zamrzava na 0 stupnjeva Celzijusa. No, ako se nalazi u čistoj  glatkoj boci, bez prašine, voda može ostati u tekućem stanju i do - 40 stupnjeva Celzijusa, što se naziva superhladno stanje.  Naime, prašina i grube površine u kojima se voda obično nalazi u prirodi, služe kao jezgra oko koje se formiraju kristali leda.

No, istraživač Igor Lubomirsky sa Znanstvenog instituta Weizmann i njegovi kolege, otkrili su drugačiji način na koji je moguće kontrolirati točku smrzavanja. Radi se o kvazi-amorfnim piroelektričnim tankim folijama koje su sposobne mijenjati električni naboj ovisno o temperaturi.

Kada su piroelektrične površine pozitivno nabijene, voda se lakše zamrzava, a kada imaju negativni naboj to je teže učiniti.

Istraživači su otkrili da se superhladna voda može zamrznuti dok je se zagrijava, sve dok temperatura mijenja i naboj folija. Npr. ako se superhladna voda nalazi na negativno nabijenoj foliji, zamrznut će se kada se površina zagrije na -8 stupnjeva Celzijusa, a naboj joj se promijeni u pozitivan.

Mogućnost bolje kontrole zamrzavanja vode može se primijeniti na različita područja, od zaštite hladnokrvnih životinja, prezervacije stanica i tkiva, zaštite usjeva od smrzavanja te sposobnosti da se shvati formiranje oblaka.  

12.02.2010. 12:47:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh