« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
LOŠE ZA SREDNJI SLOJ

Zakon o porezu na dohodak dobio zeleno svjetlo saborskog odbora

SDP je najavio amandman kojim će zatražiti da se plaće više od 30.000 kuna oporezuju stopom od 55 ili 60%

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

mate maras

,

Goran Marić

,

Zakon o porezu na dohodak

,

saborski odbori

,

Danka Maslova

,

pogrešne odluke

Saborski Odbor za financije podržao je danas prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak, uz protivljenje oporbe koja smatra da ne bi trebalo smanjivati oporezivanje najviših primanja, da je nejasno kakav će učinak imati ukidanje poreznih olakšica te da će predložene izmjene dovesti u nezavidan položaj jedinice lokalne samouprave kojima će znatno pasti proračunski prihodi.

"Izmjenama se pristupa na krivi način jer porezno opterećenje pada na srednji sloj, one koji su na kredit kupili stanove i koje ne bismo trebali smatrati bogatašima s viškom novca", rekao je Gordan Maras (SDP) kojemu je teško razumljivo smanjivanje najviše stope na dohodak.

"Bez obzira što najviših plaća nema puno, riječ je o gesti koja nije dobra. Oni koji imaju više, moraju platiti više", rekao je, najavljujući da će SDP amandmanom zatražiti da se plaće više od 30.000 kuna oporezuju stopom od 55 ili 60 posto.

>>A dobitnici i gubitnici novog prijedloga oporezivanja plaća su...

Upozorio je i da je nejasno kako će opstati lokalni proračuni, s obzirom da će županije, gradovi i općine temeljem izmijenjenog zakona ove godine uprihodovati 700 milijuna kuna manje nego lani.

"Vlada najavljuje porezno opterećenje imovine u desetom ili 11. mjesecu, a ja vas pitam kako će gradovi i općine isplatiti plaće u srpnju ili kolovozu", upitao je Maras.

Ni Zlatko Koračević (HNS) ne očekuje pozitivne učinke predloženih zakonskih promjena, a smatra da bi u poreznoj reformi "konačno trebalo ući u prostor isplaćene dobiti, uz oslobađanje isključivo reinvestirane dobiti".

Naveo je da su strani vlasnici lani iz Hrvatske iznijeli 12 milijardi kuna dobiti te upitao nije li se od toga mogao uprihodovat značajan iznos, koji bi pomogao u prevladavanju problema.

Predloženo je bolje od postojećeg

Predsjednik odbora Goran Marić (HDZ) suglasan je da se porezi ne bi smjeli mijenjati često ni usred godine, no ističe da recesija zahtjeva rješenja.

Uvjeren je da je predloženi model bolji od postojećeg, ali i istaknuo da je potrebno naći sustavno i dugoročno rješenje, što će se, uvjeren je, uskoro i dogoditi.

Marić se usprotivio prijedlogu dijela vanjskih članova da se kao porezna olakšica, uz izdvajanja za treći mirovinski stup, poslodavcima prizna i životno osiguranje, a ustvrdio je da je osiguranje u Hrvatskoj "najveći izvor korupcije".

Uvjeren je i da će jedinice lokalne samouprave uspjeti održati svoje proračune. "Jedinice lokalne samouprave imaju najviše prostora za uštede jer vidimo da i u nekim najmanjim općinama načelnici imaju visoke plaće, službene automobile i vozače i nisu učinili ništa da se prilagode u krizi", rekao je Marić.

Vanjski član Odbora Ante Bajo upozorio je da pola milijuna obveznika svake godine kroz porezne prijave traži povrat poreza, što po njegovu mišljenju znači da ne treba intervenirati u olakšice, nego širiti poreznu bazu.(hina/metro-portal)

17.06.2010. 12:21:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh