« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
SIGURNOST

Vozite pametno, slijedi sezona prometnih nesreća

U Hrvatskoj će u sljedeća tri mjeseca biti više automobila na cestama nego inače zbog čega se vozači pozivaju na poseban oprez

Lancani sudar
Lancani sudar (Šime Šokota/Cropix)
Više o

MUP

,

prometne nesreće

,

turistička sezona

,

sigurnost na cestama

Zbog dolaska stranih turista i odlaska hrvatskih građana na godišnje odmore u lipnju, srpnju i kolovozu povećava se broj prometnih nesreća i stradanja na cestama, upozorava Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Statistika pokazuje da se većina prometnih nesreća događa zbog ljudske pogrješke, odnosno gruba kršenja osnovnih prometnih propisa sudionika u prometu. Policija zbog toga u današnjem priopćenju poziva vozače da poštuju prometne propise i podsjeća kako se treba ponašati za upravljačem.

Ključna pravila:

Prije polaska na godišnji odmor potrebno je provjeriti ispravnost vozila, obavijestiti se o vremenskim prilikama i stanju na cestama te na put poći odmoran i izbjegavati vožnju u vrijeme najvećih gužva, odnosno u petak popodne i subotu ujutro.

Nužno je poštivati ograničenja brzine, brzinu prilagoditi stanju i uvjetima na cesti te posebno biti oprezan kod prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja.

>>Mobiteli nisu jedina opasnost za vrijeme vožnje

Na autocesti treba voziti krajnjim desnim prometnim trakom, a lijevim samo u pretjecanju. Zabranjena je tzv. slalomska vožnja, pretjecanje zaustavnim trakom, a valja držati dovoljan razmak i ne požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova.

Na autocesti je zabranjeno parkiranje vozila osim na prostorima koji su za to posebno uređeni i obilježeni.

Policija vozače upozorava da prije vožnje i u vožnji ne smiju uzimati alkohol, da paze na razmak te da u nepovoljnim vremenskim uvjetima izbjegavaju nagla kočenja, ubrzanja ili pretjecanja.

>>Druidi uz pomoć kvarca i magneta smanjuju broj prometnih nesreća

Sigurnosni pojas mora se upotrebljavati na svim sjedalima u vozilu, a posebno valja paziti na prikladan smještaj djece. U slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, najbolje se zaustaviti, osvježiti i odmoriti, poručuju u MUP-u.(hina/metro-portal)

17.06.2010. 12:47:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh