« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
DMITRIJ MEDVEDEV:

Zajedničko povijesno naslijeđe može pomiriti Gruziju i Rusiju

Ruski predsjednik poziva se na bratstvo dviju zemalja uoči obilježavanja dana pobjede u II. svjetskom ratu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Moskva

,

NATO

,

Rusija

,

Gruzija

,

Dmitrij Medvedev

,

antifašizam

,

Crveni trg

,

povijesno naslijeđe

,

dobrosusjedski odnosi

,

vojna parada

,

obljetnica pobjede

Zajedničko povijesno naslijeđe moglo bi pomoći da se poprave odnosi između bivše sovjetske republike Gruzije i Rusije, narušeni nakon prošlogodišnjeg petodnevnog rata između dviju zemalja, izjavio je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u petak, obraćajući se veteranima Drugoga svjetskog rata iz Gruzije.

U posebnoj poruci upućenoj veteranima, Medvedev je podsjetio na ulogu Sovjetskog Saveza u porazu nacističke Njemačke, što je tu zemlju stajalo 27 milijuna života vojnika i civila.

"Zajednička borba protiv nacista jedna je od najodvažnijih stranica u višestoljetnim rusko-gruzijskim prijateljskim odnosima", rekao je Medvedev. "Naše zajedničko povijesno naslijeđe, tradicija i dobrosusjedski odnosi čine dobre temelje za uspostavu povjerenja i međusobna razumijevanja između naših dvaju naroda, naroda koji nikada nisu bili neprijatelji", kazao je.

Medvedevljeva poruka veteranima poklopila se s ruskim naporima za ponovnom uspostavom odnosa sa SAD-om i NATO-om nakon napetosti nastalih ovaj tjedan kad je Gruzija optužila Rusiju da stoji iza neuspjele pobune u gruzijskoj vojnoj bazi.

Medvedevljev je govor uvod u sutrašnje obilježavanje 64. godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugome svjetskom ratu, a središnji događaj bit će tradicionalna vojna parada koja će se održati na Crvenom trgu nadomak moskovskom Kremlju, ali i u drugim gradovima Rusije.

Po vojnim izvješćima, u paradi - drugoj po redu u kojoj poslije 14-godišnjeg prekida sudjeluje i borbena tehnika, ove godine sudjelovat će 8.729 vojnika. Prošle ih je godine bilo 6.952, a bit će i za gotovo dvostruko povećan broj vojnih letjelica - sa 32 na 69 zrakoplova i helikoptera.

Središnjim moskovskim trgom prodefilirat će pješaštvo i mehanizirane postrojbe s oklopnim transporterima, tenkovima T-90, protutenkovskim oruđem, najnovijim proturaketnim sustavom S-400 i raketama.

Najzanimljiviji dio parade bit će, kao i obično, prelijetanje zrakoplova samo nekoliko stotina metara nad Crvenim trgom. Vojne parade u SSSR-u su se održavale samo tijekom jubilarnih godina, a od 1991. do 1994. ta je tradicija bila prekinuta. (hina/metro-portal)

08.05.2009. 16:46:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh