« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
TAJNA DOBRIH ODNOSA

Zajednički neprijatelji održavaju prijateljstvo

Osobe s više prijatelja žive duže, a pravi prijatelji prepoznaju se i po zajedničkim neprijateljima

Živjeli!
Živjeli! (Free Digital Photos)
Više o

prijatelji

,

prijateljstva

,

neprijatelji

Neprijatelj mog najboljeg prijatelja i moj je neprijatelj. Nepisano narodno pravilo potvrdili su matematičari i informatičari Sveučilišta Cornell te zaključili da je za opstanak prijateljstva dobro imati zajedničke neprijatelje, piše časopis "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Američki istraživači razvili su matematički model kojim su testirali i međusobno suprotstavljali prijateljstva, neprijateljstva i kompleksne društvene veze. Prijateljstva su označili pozitivnim brojevima, a neprijateljstva negativnim, pri čemu veći broj upućuje na snažnije (ne)prijateljstvo. Model je zatim, ovisno o odabranom scenariju, izbacio matricu iz koje su se mogli iščitati jasni rezultati.  

"Uočili smo da, bez obzira na scenarij (broj prijatelja i neprijatelja), postoji jedno univerzalno pravilo: Ili su svi predznaci pozitivni, odnosno svi članovi skupine su prijatelji, ili se društvo dijeli na dvije međusobno neprijateljski nastrojene podskupine", objašnjava voditelj istraživanja Steven Strogatz.

Drugim riječima, skupina dobrih prijatelja uvijek ima zajedničke neprijatelje (može se raditi o drugim osobama, političkim stavovima, sportskim klubovima itd.). Također, neprijatelj neprijatelja u pravilu je poželjan prijatelj.

Dobri prijatelji povećavaju očekivano trajanje života

Osobe koje imaju puno pravih prijatelja imaju i 22% duže očekivano trajanje života od osoba koje nemaju bliske društvene kontakte, piše "Journal of Epidemiology and Community Health".

Istraživanje u trajanju od čak deset godina proveli su australski znanstvenici na uzorku od 1500 osoba starijih od 70 godina.

Rezultati pokazuju da su prijatelji najvažniji u kriznim razdobljima te da imaju velik utjecaj na raspoloženje pojedinca. Ispitanici koji su imali najjaču mrežu prijatelja, živjeli su duže od ostalih.

Također, otkriveno je da žene s puno prijatelja duže žive od muškaraca s dobrim društvenim mrežama. Naime, dok muškarci više razgovaraju o površnim temama, žene si međusobno povjeravaju osobne probleme što jača prijateljstvo i povoljno djeluje na raspoloženje.

07.03.2011. 14:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh