« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Zajednica povratnika Hrvatske zadovoljna novim Zakonom o područjima posebne državne skrbi

Rješenje pitanja poslovnih zona do kraja godina

Josip Kompanović, predsjednik ZPH
Josip Kompanović, predsjednik ZPH (Vlado Kos/CROPIX)
Više o

Josip Kompanović

,

ZPH

,

područja posebne državne skrbi

,

povratnici

Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) zadovoljna je novim Zakonom o područjima posebne državne skrbi, jer je donio cijeli niz novih rješenja u pogledu stambenog zbrinjavanja povratnika, pomoći ljudima za školovanje djece te pomoći jedinicama lokalne samouprave za predškolski odgoj, istaknuo je danas na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog odbora predsjednik ZPH-a Josip Kompanović.

Istaknuo je da su svi zahtjevi Zajednice ugrađeni u novi Zakon te da će ZPH surađivati i kod donošenja pratećih propisa na Zakon, a oni se odnose na poslovne zone koje pokazuju izvrsne rezultate, zapošljavaju ljude i oživljavaju gospodarstvo. Rekao je kako očekuje da će se to pitanje poslovnih zona uredbom ili pravilnikom riješiti do kraja ove godine.

Kompanović je rekao da se novim Zakonom rješava stambeno zbrinjavanje za novostvorene mlade obitelji, za obitelji koje su povećale broj članova, a ponovno se otvara i pravo braniteljima u područjima od posebne državne skrbi na darovanje kuće ili stana u državnom vlasništvu.

Naglasio je i da odluka Vlade o prodaji stanova na područjima posebne državne skrbi rješava pravnu nejednakost građana pred zakonom jer sada i oni koji koriste gradske stanove na jednak način kupuju kao i oni koji su u državnim stanovima, a prihod od cijelog tog projekta prodaje stanova ide jedinicama lokalne samouprave za razvoj komunalne i socijalne infrastrukture.

Kompanović je rekao da su na poticaj svoje Osječko-baranjske podružnice razgovarali i o pitanjima razminiranja, jer na žalost, valjda zbog toga što nema dovoljno sredstava razminiranje ne ide onim tempom koji bi bio nužan, pa u graničnim područjima zbog zagađenosti minama ljudi stalno stradavaju. Najavio je da će tražiti rješenja da se povećaju sredstva za razminiranje, pogotovo iz pretpristupnih fondova EU, kako bi se ubrzao postupak razminiranja.

Upravni odbor ZPH-a razgovarao je danas i o programu rada do ožujka iduće godine, odnosno do njihove sljedeće konferencije, rekao je Kompanović i naglasio da su dogovorili tri temeljne točke - prva je da što prije Vlada donose Uredbu ili Pravilnik o gospodarskim (poslovnim) zonama u područjima posebne državne skrbi.

Drugo je da se iznađe način kako riješiti problem za one branitelje koji su kupili stanove ili kuće prije nego što je Vlada donijela Uredbu o darovanju stanova ili kuća braniteljima. Pojasnio je kako ima manji dio branitelja koji su svojedobno kad su dobili državne stanove ili kuće odmah ih kupili, a kasnije je Vlada donijela Uredbu o darovanju stanova ili kuća braniteljima. Sada su oni nezadovoljni jer su platili stanove ili kuće, a najvećem dijelu branitelja su darovani.

Kompanović je rekao kako ostaje za riješiti i pitanje naknade ratne štete. Naveo je da se radi o jednom prijedlogu zakona koji bi angažirao znatna sredstva i da je to vjerojatno najveći problem, a ne nedostatak volje, te da se nadaju da će se i to riješiti. (HINA)

12.09.2008. 18:59:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh