« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
uvozit ćemo i pastire

Povećavaju se kvote za strane državljane

Moguće zapošljavanje 10.242 stranca

Ministar financija prije početka sjednice Vlade
Ministar financija prije početka sjednice Vlade (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Vlada

,

zapošljavanje

,

zapošljavanje stranaca

Hrvatska Vlada na današnjem zatvorenom dijelu sjednice je donijela Odluku kojom je povećan broj utvrđenih godišnjih kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana u ovoj kalendarskoj godini, priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću.

Umjesto prvobitno utvrđenih 8397, u ovoj godini, hrvatski poslodavci će moći zaposliti 10.242 strana državljana. Odlukom, koju je prihvatila Vlada, povećava se broj radnih dozvola za strane državljane od 1700 radnih dozvola u graditeljstvu, 45 u turizmu i ugostiteljstvu te stotinu radnih dozvola u poljoprivrednoj djelatnosti.

Povećanje godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u ovim djelatnostima Vlada je odobrila zbog nedostatka radnika na domaćem tržištu. Sukladno Odluci, među 1700 radnih dozvola u graditeljstvu, predviđeno je 600 radnih dozvola za zanimanje tesar, 800 za zanimanje zidar i 300 za zanimanje armirač. Preostalih 145 radnih dozvola omogućava izdavanje dodatnih 30 radnih dozvola za kuhare, 60 za pomoćne stočare, 30 za pomoćne ratare, 15 za masere te 10 radnih dozvola za pastire.

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice također dala suglasnost na Izmjene i dopune Statuta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i prethodnu suglasnost na Statut Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije.

U priopćenju se navodi da je Vlada ujedno zadužila Ministarstvo pravosuđa te Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija da pokrenu inicijativu u svim zemljama Jugoistočne Europe za promjenu Ustava tih zemalja, kako bi se omogućilo međusobno izručenje osuđenih osoba.

Uz ostalo, Vlada je poduprla osnivanje regionalnog Ureda europskog šumarskog instituta na području Jugoistočne Europe.

Prihvaćeno je i više prijedloga o pokroviteljstvu hrvatske Vlade na značajnim obljetnicama i manifestacijama, među kojima su Konferencija o ulaganjima, koja će se održati krajem listopada u Zagrebu, međunarodni simpozij Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", u sklopu obilježavanja 120. obljetnice rođenja Andrije Štampara, kao i manifestacija Hrvatsko-francuski upravno-pravni dani krajem rujna u Splitu.

Predloženo je također, da potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor i potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, obnovu i povratak Slobodan Uzelac, budu članovi počasnog odbora za provođenje programa obilježavanja "Godine hrvatskog Crvenog križa", stoji u priopćenju vladina Ureda za odnose s javnošću. (HINA)

12.09.2008. 19:21:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh