« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
VELEPOSLANICI NA KONZULTACIJAMA

Zahuktava se diplomatski rat između EU i Bjelorusije

Minsk je zatražio da veleposlanici Europske unije napuste zemlju jer je EU formalno odlučio uvesti nove sankcije Bjelorusiji u znak prosvjeda zbog pogoršanja stanja ljudskih prava

Minsk zatražio od veleposlanika EU-a da napuste Bjelorusiju
Minsk zatražio od veleposlanika EU-a da napuste Bjelorusiju (Wikipedia)
Više o

Europska unija

,

Poljska

,

Njemačka

,

Bjelorusija

,

Aleksander Lukašenko

Europska unija je u utorak navečer odlučila da će svoje veleposlanike u Bjelorusiji pozvati na konzultacije, rekla je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, javlja Hina.

Bjelorusija je u utorak zatražila da veleposlanici Europske unije i Poljske napuste zemlju i povukla je istodobno svoje veleposlanike iz Bruxellesa i Varšave, priopćilo je bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova.

"U znak solidarnosti i jedinstva dogovoreno je da pozovemo na konzultacije sve veleposlanike zemalja EU-a u Minsku", rekla je Ashton u priopćenju. "Sjednica predstavnika EU-a u Bruxellesu sazvana je u srijedu kako bismo koordinirali naš odgovor", dodala je.

Ministri vanjskih poslova vlada EU-a pozvat će ujedno veleposlanike u Bjelorusiji kako bi ih obavijestili o svom nezadovoljstvu zbog odluke Minska, zaključila je. Francuska i Njemačka već su najavile da će pozvati svoje veleposlanike na službi u Minsku. Europski parlament je pak osudio "neprijateljski čin" bjeloruskih vlasti.

Minsk je svoj potez objavio nakon što je EU formalno odlučio uvesti nove sankcije Bjelorusiji u znak prosvjeda zbog pogoršanja stanja ljudskih prava pod predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom. Bjeloruskim dužnosnicima, 21 sucu i policijskom dužnosniku zabranit će se putovanje u članice EU-a i suočeni su sa zamrzavanjem njihove imovine u rukama tvrtki iz EU-a.

Bjelorusija je na meti zapadnih sankcija zbog uhićenja oporbenih predstavnika koja su sve češća nakon ponovnog izbora Aleksandra Lukašenka na predsjedničku dužnost 2010. s više od 80 posto glasova, na izborima obilježenim velikim nepravilnostima, smatraju promatrači.

29.02.2012. 07:35:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh