« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
KALAŠ II

Rusi moderniziraju kalašnjikov

Najpopularnija automatska puška na svijetu ide u redizajn

Dodat će se optika i svjetiljka
Dodat će se optika i svjetiljka (Shutterstock)
Više o

kalašnjikov

,

AK-47

,

modernizacija

,

redizajn

Moskva je objavila u utorak planove za modernizaciju kalašnjikova, kojom će se toj legendarnoj automatskoj puški iz sovjetskog razdoblja kojom se koristi ruska vojska, kao i paravojne snage i kriminalci diljem svijeta, "udahnuti novi život", prenose ruski mediji.

U sklopu modernizacije ruskih oružanih snaga vrijedne 690 milijardi američkih dolara koja uključuje i dodatak novog naoružanja, podmornica i zrakoplova do 2020. godine, kalašnjikov će, među ostalim, dobiti odvojivi optički ciljnik i svjetiljku, rekao je potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin.

"Planiramo uvelike modernizirati kalašnjikov", rekao je Rogozin koji nadgleda obrambenu industriju. "To će biti oružje s odvojivom opremom, kao što je optički ciljnik i druga oprema".

Kalašnjikov, izum dizajnera oružja Mihaila Kalašnjikova, zbog svoje lake i raširene uporabe smatra se najopasnijim oružjem na svijetu s obzirom na broj žrtava koje je uzrokovao u mnogobrojnim ratovima i pobunama, ali ga kritičari industrije oružja čak i uz povremene modernizacije smatraju zastarjelom puškom koje ne ispunjava zahtjeve modernog ratovanja.

Rogozin je rekao da će ruska vojska do kraja godine dobiti i novi pištolj koji će zamijeniti poluautomatski 'makarov', također stvoren 40-ih godina prošlog stoljeća i relikt Hladnog rata.

28.02.2012. 16:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh