« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
LOŠE...

Zagrijavanje Arktika povezano s hladnijim zimama

Nova američka studija ukazuje na to da su sve ekstremniji vremenski uvjeti u nekim dijelovima Sjedinjenih Država povezani s ubrzanim zagrijavanjem Arktika

Zime su jače?!
Zime su jače?! (Arhiva)
Više o

klimatske promjene

,

Arktik

,

hladnoća

,

zime

Klimatske promjene su neumitne i sigurne kao smrt, no ipak nas još uvijek neke stvari mogu zbuniti i začuditi... recimo, činjenica da su zime se hladnije. Iako zvuči kao paradoks, objašnjenje je zapravo prilično jednostavno.

Znanstvenici su ustanovili da je zagrijavanje u toj regiji u konačnici poremetilo kružni obrazac vjetrova poznat kao polarni vrtlog, što je omogućilo da se hladniji zimski uvjeti spuste u niže dijelove Sjedinjenih Država, osobito za vrijeme hladnog vala koji je u veljači zahvatio Teksas.

Autori studije smatraju da će zagrijavanje rezultirati još hladnijim zimama u nekim područjima. U proteklih četrdeset godina satelitski su zapisi pokazali da globalno povećanje temperatura ima golem utjecaj na Arktik.

Zagrijavanje u spomenutoj regiji daleko je izraženije nego u ostatku svijeta te je prouzročilo ubrzano smanjenje arktičkoga ljetnog morskog leda.

Znanstvenici su već dugo zabrinuti zbog utjecaja ovakvih povećanih globalnih promjena na ostatak planeta.

Nova studija pokazuje da zagrijavanje Arktika značajno utječe na vrijeme tijekom zime u Sjevernoj Americi i u istočnoj Aziji.

Znanstvenici vjeruju da je spomenuti polarni vrtlog rezultirao iznimno hladnim valom u Teksasu u veljači ove godine.

"Smatramo da otapanje leda na sjeverozapadu Euroazije, zajedno s pojačanim snježnim padavinama diljem Sibira rezultira povećanjem temperaturne razlike od zapada prema istoku diljem euroazijskog kontinenta", pojasnio je glavni autor studije, dr. Judah Cohen s MIT-ja (Massachusetts Institute of Technology).

"Poznato nam je da, kad se ta temperaturna razlika poveća, dolazi do većih poremećaja polarnog vrtloga, a kad se ona smanji imamo ekstremnije zimske vremenske prilike, poput hladnog vala u Teksasu u veljači", kazao je znanstvenik.

Istraživači kažu da se njihovi nalazi temelje na opažanjima i modeliranju te ukazuju na fizičku povezanost između klimatskih promjena na Arktiku, protezanja polarnog vrtloga i utjecaja na tlo.

Autori studije vjeruju da bi njihov rad mogao utjecati na to da se uspješnije predvidi početak ekstremno hladnih zima.

"Jedna od prednosti ove studije je da, ako prepoznate sve što bi moglo prethoditi vremenskim prilikama i ako znate što na njih utječe, možete dobiti na vremenu za predviđanje i djelovati na vrijeme", rekao je dr. Cohen.

"Ljudi su se u Teksasu u veljači sigurno mogli bolje pripremiti za ono što dolazi da su bili upozoreni. Neki su umrli od posljedica smrzavanja u svojim domovima, a da su bili upozoreni mogli su potražiti sklonište."

Studija je objavljena u časopisu Science.

04.09.2021. 16:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.09.2021. 21:39
    Zime u mnogim.dijelivima svijeta nikad toplije
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh