« Kultura
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
6. ZAGREBI!

Zagrebi! festival postavlja spomenik Tomislavu Gotovcu

Šesto izdanje festivala koji grebe ispod površine predstavlja izložbe, performanse, predavanja i projekcije a jednom od najvećih hrvatskih umjetnika u Ilici postavlja trajno priznanje

Tematski 6. Zagrebi! festival
Tematski 6. Zagrebi! festival (Zagrebi!)
Više o

Zagrebi! festival

,

Teun Hocks

,

Valie Export

Ovogodišnji, šesti po redu, Zagrebi! festival bavi se umjetnicima u njihovoj zlatnoj dobi, a trag u urbanom tkivu grada ostavit će postavljanjem spomen ploče Tomislavu Gotovcu i njegovom čuvenom performansu 'Zagreb, volim te'.

Time će uz pomoć Instituta Tomislav Gotovac i Grada Zagreba završiti ono započeto na 4. Zagrebiju!, kada je Gotovca slavila privremena zlatna skulptura na Ilici. Festival će od 9. do 13. studenog ovaj put trajno odati počast jednom domaćem umjetniku koji više nije među nama, a u Laubi - kući za ljude i umjetnost predstaviti rad međunarodnih umjetnika, generacijski i stilski bliskih Gotovčevu radu.

Najpoznatiji performans multimedijskog umjetnika Tomislava Gotovca dogodio se 1981. godine, u petak 13. studenog kada je Gotovac u sedam minuta prešao put od Ilice 8 do tadašnjeg Trga Republike potpuno gol. Na Trgu ga je zbog narušavanja javnog reda i mira privela tadašnja milicija.

Kratka šetnja nazvana 'Ležanje gol na asfaltu, ljubljene asfalta (Zagreb, volim te)' postala je važan dio zagrebačkih urbanih legendi. Emotivni uzvici tijekom akcije 'Zagreb, volim te' vremenom su prerasli u Gotovčev sinonim, a njegov lik kako nag širi ruke i bosih nogu korača prema glavnom Trgu voljenog grada, postao je jedna od ikoničkih slika Zagreba. Njegov autorski izraz privrženosti gradu Zagrebu upisao je povijesnu jezgru grada u svjetsku povijest umjetnosti 20 st.

Zagrebi! festival u Zagreb dovodi i radove dvaju izuzetnih europskih umjetnika.

VALIE EXPORT jedna je od najvažnijih suvremenih austrijskih umjetnica, legenda performansa i važna karika u feminističkom pokretu u umjetnosti. Njezin se rad proteže kroz pet desetljeća i bavi pitanjem žene u suvremenom društvu, eksploatacije žene i njezinog lika, kritikama raznih oblika nasilja države i represivnog aparata nad građanima i provociranjem društvenih dogmi.

Tijekom godina radila je u raznim medijima, a na Zagrebi! festivalu predstavit će se instalacijom s Venecijanskog bijenala 'Glottis', autorskim dokumentarnim filmom o nobelovki Elfride Jelinek, dokumentarcem o pokretima u umjetnosti od '45. do danas i cjelovečernjim igranim filmom 'Praksa ljubavi' iz selekcije uglednog Berinalea 1985. godine.

Jedan od najpoznatijih živučih holandskih umjetnika Teun Hocks korijene ima u performansu, no vremenom je svoj rad fokusirao na rukom oslikane fotografije velikog formata čiju izložbu 'Uokvireni performansi' Zagrebi! dovodi u Laubu. Radovi su mu izrazito lirične ili meditativne prirode, a svakom posebno predstoji priprema u formi performansa koji se fotografira.

Duhovite i emocijama nabijene fotografije komentar su osobnih, ali i univerzalnih stanja ljudskog bića, te satirična slika stvarnosti s pomakom u najboljoj tradiciji flamanskog nadrealizma. U svim radovima glavni i jedni protagonist je sam Hocks, koji će prisustvovati otvorenju.

Izložbe 'Glottis' VALIE EXPORT i 'Uokvireni performansi' Teuna Hocksa otvorene su do 1. prosinca 2013.

Raspored festivala

Subota, 9.11.2013.

16:00 - 17:30  predavanje Teuna Hocksa o njegovom radu i razvoju karijere, Lauba - kuća za ljude i umjetnost, Baruna Filipovića 23 a, Zagreb

17:45 - 19:50  projekcija dokumentarnog filma 'Action kunst international' u režiji VALIE EXPORT - o pokretima u modernoj i suvremenoj umjetnosti od 1945. do danas, Lauba - kuća za ljude i umjetnost, Baruna Filipovića 23 a, Zagreb

20:00  otvorenje izložbe instalacije 'Glottis' VALIE EXPORT i izložbe fotografija Teuna Hocksa 'Uokvireni performansi' Lauba - kuća za ljude i umjetnost, Baruna Filipovića 23

Nedjelja, 10.11.2013.

19:00 kino Europa/dvorana Müller, Varšavska 3, 1. kat

Projekcija filmova VALIE EXPORT

'Dnevnik na 18.8.88. s Elfride Jelinek' - dokumentarni film na njemačkom jeziku s engleskim titlovima - 30 mi

'Vježbanje ljubavi' 1985. - cjelovečernji igrani film s engleskim titlovima - 90 min

Snimke nadzornih kamera i njihov stil važan su doprinos filmu kao direktan upliv avangardnog video jezika u komercijalnu kinematografiju.

Srijeda, 13.11.2013.

12:00  otkrivanje spomen ploče Tomislavu Gotovcu i performansu 'Zagreb, volim te' ispred ulaza u Ilicu 8 - na lokaciji odakle je performans počeo 13. studenog 1981. u 12 sati

06.11.2013. 09:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh